Кросоувър кабрио е голяма рядкост в наши дни. Най-известни от съвременните луксозни SUV-та са опитите на Nissan Murano CrossCabriolet и Range Rover Evoque Convertible, но малцина знаят, че още доста преди тях на бял свят излиза една концепция на Porsche, наречена Cayenne Cabrio.

Самото излизане на Porsche Cayenne на сцената през 2002 година предизвика шок сред автомобилните среди, но въпреки това дизайнерите на Porsche решават да стигнат и по-далеч.

Така се стига до концепцията от снимките, представляваща открит луксозен кросоувър. За целта стандартният Cayenne губи задните си врати, а в салона са монтирани четири самостоятелни кресла. Таванът е премахнат, а отзад, подобно на Porsche 911 Targa, е монтирана фирмената „дъга“ за безопасност. Под капака се намира 4.5-литров V8 мотор, който е с мощност от 450 к.с.: След като концепцията е готова, маркетолозите от Porsche дават на задна, защото смятат, че и джип, и кабриолет ще дойде малко в повече. Така Porsche Cayenne Cabrio остава в историята още преди да се е появило и днес може да се види само във фирмения музей на марката.