Wednesday, June 12, 2024
HomeЗДРАВЕЗдравеЕксперти по храненето: Препечените филийки носят рак!

Експерти по храненето: Препечените филийки носят рак!

filaiki

Ако сте любител на препечените филийки хляб, трябва да внимавате да не ги прегаряте. Цветът им трябва да е златистожълт, а не кафяв, за да намалите приема на химическото вещество акриламид, което може да причини рак. Това предупредиха експерти по храненето във Великобритания, съобщава ВВС, цитирана от БТА. Същото важи и картофите.

Акриламидът се образува, когато съдържащи нишесте храни се пекат или пържат твърде дълго време на висока температура. Британската агенция по хранителни стандарти препоръча инструкциите по приготвянето да се спазват стриктно и да се избягва придобиването на кафяв цвят.

Специалист по изследването на рака обаче отбеляза, че тази връзка не е доказана при хората. От британската агенция по храните заявяват също, че картофите не трябва да се държат в хладилника. Причината е, че на ниска температура нивата на захарта в тях се покачват и така потенциално повишават количеството акриламид, който се отделя при готвенето. Акриламидът присъства в различни видове храни и е вторичен продукт в процеса на готвене.

Най-големите количества от веществото се откриват в храни с високо съдържание на нишесте, които се приготвят при температура над 120 градуса, като например чипс, хляб, зърнени закуски, бисквити, крекери, сладкиши и кафе. Може да се образува и при готвене у дома, когато храните с повече нишесте – като картофи, чипс, хляб и пащърнак, се пекат (включително и на грил) или пържат при висока температура.

Когато печете филийки например, се образува повече акриламид. Колкото по-тъмен е цветът на хляба, толкова повече има от веществото. По време на печенето захарта, аминокиселините и водата, които се съдържат в хляба, са причина за създаването на цвета, както и на акриламида.

RELATED ARTICLES

Most Popular