Thursday, May 30, 2024
HomeАктуално от днесЕК даде зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България

ЕК даде зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България

Планът за възстановяване и устойчивост, който с размер над 12 млрд. лева, вече е финализиран. Тези средства са близо 10% от нашата икономика, заяви на съвместна пресконференция с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която е на визита у нас.

„Планът дава наистина възможност България да се трансформира, да си гарантираме енергийната сигурност, намалявайки с тази последна промяна зависимостта от природен газ. Да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система. Да отключим потенциала на България за геотермали – да използваме нашите минерални води за производство на енергия. Да реформираме върховенството на закона чрез засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който може временно да стане разследващ прокурор, след това да се върне обратно като съдия. Да реформираме Антикорупционната комисия, която наистина да започне да работи. Да реформираме начина, по който провеждаме обществените си поръчки…Този план е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България“, заяви Кирил Петков.

На свой ред Урсула фон дер Лайен заяви, че иновациите са изключително важни, за да можем да запазим икономиката и обществото конкурентоспособни и устойчиви:

„…това изисква инвестиции и затова сме тук днес – следващо поколение ЕС – това е големият план за възстановяване на стойност 800 млрд. евро, който създадохме, за да модернизираме и преоформим нашия континент за бъдещите поколения след пандемията. Сега имаме три приоритета – единият е Зеленият пакт, доминиращ в момента…Втората тема е дигитализацията, а третата тема е инвестициите. Днес Еврокомисията дава зелена светлина на България, на Плана на България за възстановяване и устойчивост – това е изключителен план. Почти 60% от него подкрепя Зеления преход, това е важно и, разбира се, добре дошло“. / БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular