ЕК: Роумингът в ЕС отпада на 15 юни 2017 г.

Гигабайт данни зад граница ще струва 7,70 евро вместо сегашните 8,50 евро

22-13-02-ouming-427775

Роуминг таксите, заплащани от европейските потребители при мобилни разговори зад граница, ще отпаднат от 15 юни 2017 г., а тегленето на един гигабайт данни през устройства в чужбина вече ще струва 7,70 евро вместо досегашните 8,50 евро, като до 2021 г. цената трябва да падне до 2,50 евро за гигабайт. За това се споразумяха страните – членки на ЕС, и Европейският парламент.

Постигнато е съгласие и по реформата в цените, плащани от самите мобилни оператори за взаимен достъп до мрежите си. Целта е телекомите да получават достатъчно приходи за покриване на разходите си и за инвестиции в мрежите си. В същото време крайните потребители вече няма да трябва да плащат повече при разговори в Европейския съюз над цената за минута разговор в родната страна.

Договорена е била по-ниска от предлаганата цена за трансгранична свързаност на операторите. Тя ще е 0,032 евро за гласов разговор вместо исканата 0,04 евро. При текстовите съобщения телекомите ще се таксуват един друг с 0,01 евро.

Освен това от 15 юни сегашната тарифа за трафик на интернет данни в чужбина от 8,50 евро за гигабайт пада на 7,70 евро. От 1 януари следващата година намалението ще е до 6 евро за гигабайт, от 2019 г. цената става 4,5 евро, от 2020 г. – 3,5 евро, за да стигне през 2021 г. тарифа от 2,5 евро.

Таксите ще се ревизират на всеки две години и при нужда ще има промени. Първият анализ за въздействието на ценовата реформа ще е в края на 2019 г., съобщиха от Европарламента.

“Това решение е последна стъпка в процеса, който стартира преди десет години”, заяви Емануел Малиа, министър на конкуренцията и дигиталната икономика на Малта, която в момента е председателстващ Европейския съюз.

“От лятото, където и да пътуват в Европа, гражданите ще могат да разговарят, да пращат СМС-и и да остават свързани. Роумингът сякаш си вкъщи сега е реалност”, допълни той.

“Това е последната част от роуминг пъзела. Реформата ще покрие разходите на операторите. Това не е перфектната сделка за пазара, но е задоволителен компромис”, коментира Йенс Роде, евродепутат от АЛДЕ.