Wednesday, June 12, 2024
HomeНовиниБългарияЕлектроенергийната система издържа на върховото натоварване

Електроенергийната система издържа на върховото натоварване

elsistema

Към момента има резерв на мощностите и ограничителни мерки не се налагат

Електроенергийната система издържа върховите натоварвания, а Електроенергийният системен оператор (ЕСО) успя да осигури нужните мощности и без да бъде ограничен износът на електроенергия.

Това коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитиран от информационните агенции.

Той отчете, че в пиковите часове не е имало нито една авария в производствените мощности. „Гръбнакът“ на производството са били АЕЦ „Козлодуй“ и трите големи централи в Маришкия басейн. Те са работели на максимума без никакви проблеми.

На въпрос на Investor.bg Иванов посочи, че големите разлики в потреблението през зимния и пролетния сезон е неизбежно заради климатичните условия в страната. През последните дни бяхме свидетели на товар в мрежата от над 7 хил. мегавата, а през пролетта той пада под 3 хил. мегавата. Решението на този проблем е спиране на част от мощностите в пролетните месеци, призна Иванов.

Председателят на КЕВР беше категоричен, че ограничаване на износа не се препоръчва от европейския системен оператор (ENTSO-E). До ограничение може да се стигне, ако производствените мощности не достигат, за да подадат нужните количества електроенергия в системата, а не за стабилизиране на цените на свободния пазар.

Преди дни цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса достигна средно ниво от 246 лева за мегаватчас, което е почти двойно над средната цена в предишните месеци. Причината е очакваното голямо потребление.

Към момента има резерв на мощностите и ограничителни мерки не се налагат, посочи още Иванов. Ако този резерв бъде изчерпан, износът обаче ще бъде преустановен. „Засега системата мина без такава мярка“, допълни Иванов.

КЕВР проверява и как Топлофикация Перник е изпълнила своите задължения към абонатите си. В началото на седмицата дружеството остави без топлоподаване града и посочи, че причината е замръзване на въглищата.

Заради замръзнали въглища не можа да се активира и студеният резерв на ТЕЦ „Бобов дол“. Централата вече получава въглища директно от мината и двата блока работят с мощност от по 150 мегавата, каза още Иванов.

RELATED ARTICLES

Most Popular