Емута хулигани беснеят в австралийско градче

Птици ему окупираха малкия австралийски град Нанап в западната част на страната. Те опустошават градини и паркове, крадат храна от отворени къщи и устройват шумни кавги помежду си, съобщи „Найн Нюз”.

Стадото птици, всяка от които тежи по около 40 кг, се е заселило в предградията на Нанап за дълго време. От средата на миналата година в града започнали да се появяват отделни птици ему, а през последните седмици, изглежда, цялото стадо е решило да се премести там.

“Не е ясно какво е довело емутата в града. Вероятно птиците просто са разбрали, че винаги могат да намерят храна тук, особено сега, когато в градините на гражданите узряват плодовете. Те изяждат всички плодове, които могат да достигнат”, каза председателят на Общинския съвет Тони Дийн.

Населението на града възлиза само на 1300 души. Половината от тях настояват властите да прогонят птиците, а другата половина смятат, че това „нашествие“ внася определен колорит, който прави Нанап уникален. В отговор на оплакванията на първите местните власти внесоха предложение за изгонване на емутата от частни райони с помощта на силни крясъци или вода от маркучи. Защитниците на птиците веднага обвиниха авторите на тези препоръки в насърчаване на жестокост към животните.

Властите също наредиха да се поставят предупредителни табели по пътищата. “Птиците не представляват опасност за хората, но могат да причинят пътни инциденти“, обясни градският съвет целесъобразността на тази мярка.

Специалистите от отдела за защита на дивата природа все още не могат да кажат колко дълго ще останат тези големи птици в града и дали изобщо ще напуснат.

Птиците ему са често срещани в по-голямата част от Австралия, с изключение на гъсто населените райони, горите и сухите зони. Височината на възрастна птица може да достигне 190 см, а теглото на отделните птици е около 55 кг. Емуто е в състояние да вдигне скорост до 50 км в час, умее да плува, има остро зрение и отличен слух. В природата продължителността на живота на тези птици варира от 10 до 20 години. /БГНЕС