Tuesday, May 28, 2024
HomeНовиниСвятЕЦБ: Потребителите в еврозоната с все по-големи затруднения да покриват жилищните разходи

ЕЦБ: Потребителите в еврозоната с все по-големи затруднения да покриват жилищните разходи

Все по-голям брой потребители в еврозоната изпитват затруднения да плащат жилищните си разходи след години на висока инфлация и нарастващи разходи за заеми, сочи проучване на Европейската централна банка.

Делът на домакинствата с по-ниски доходи, които се очаква да имат забавяне на плащания за комунални услуги или наем, се е повишил до над 20% през първото тримесечие на 2024 г. от около 15% през 2023 г., посочи анализаторите на ЕЦБ Омирос Кувавас и Десислава Русинова в доклад, публикуван в понеделник.

Относно ипотечни плащания, тяхното забавяне почти се е удвоило до 30 на сто.

“Като се имат предвид настоящите и бъдещи ефекти както от повишените лихвени проценти, така и от загубата на покупателна способност поради инфлацията, способността на домакинствата да посрещат своите жилищни разходи и ипотечни плащания е източник на безпокойство“, се казва в анализа на ЕЦБ.

Повишаването на лихвите, за да се ограничи високата инфлация, се отрази особено силно на пазара на имоти, където новите инвестиции намаляха. Това засили натиска върху отдаването на жилища под наем, което вече беше ограничено в много европейски градове дори преди скока на инфлацията.

ЕЦБ вероятно ще започне да понижава лихвените проценти през юни, като няколко членове на Управителния съвет и много политици в региона са загрижени, че строгата парична политика пречи на икономиката на 20-те държави членки./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular