Friday, June 21, 2024
HomeНовиниСвятЖивотът на словашкия премиер вече е извън опасност, но състоянието му остава...

Животът на словашкия премиер вече е извън опасност, но състоянието му остава тежко

Словашкият премиер Роберт Фицо днес премина през контролна компютърна томография на корема, след като миналата седмица беше прострелян с четири куршума, предаде Ройтерс. Той е в съзнание и е контактен. “Същевременно са предприети допълнителни действия за подобряване на здравословното му състояние“, съобщи в изявление болницата в централния словашки град Банска Бистрица. Нападението миналата сряда, което е първото голямо покушение срещу европейски политически лидер за повече от 20 години, показа дълбокото политическо разделение в словашкото общество.

Вицепремиерът Роберт Калиняк каза в неделя, че животът на Фицо вече не е в опасност, въпреки че състоянието му все още остава прекалено тежко, за да бъде преместен в столицата Братислава. Министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок каза в неделя, че е събранразследващ екип, който трябва да установи дали заподозреният за нападението е действал сам, както първоначално се предполагаше.

Седемдесет и една годишният заподозрян, идентифициран от прокуратурата като Юрай Ц., е бивш охранител в търговски център и автор на три сборника с поезия.

Разследващите трябва да установят дали той е бил част от група, която го е окуражила да извърши покушението, каза Ещок./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular