Жителите на Марикостиново излязоха на бунт заради 2-седмично безводие, недоволстват: Подозираме, че малки водноелектрически централи отклоняват водата ни

Кметът Димитър Бръчков: Водопроводът е замръзнал, трябва да търсим алтернативен водоизточник, но трасето е супер амортизирано

09-02-01-%d0%b1%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%ba%d0%be%d0%b2
Димитър Бръчков

 

Жители на Марикостиново се разбунтуваха заради липсата на вода при минусовите температури, сковали петричкото село.  Припомняме, преди дни в. „Вяра” писа за проблема на хората и това, че са принудени да стопяват сняг, за да имат питейна вода.

09-02-%d0%b2%d0%b8%d0%ba-%d1%88%d0%b5%d1%84-%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%b2
Илиян Ушев

09-02-10-ed

„От десет години през лятото нямаме вода. Като капак на всичко това се случва и през зимата”, недоволстваха хората. Те попитаха кмета Димитър Бръчков дали поддържа връзка с ВиК-Петрич и дали наличието на две водни дружества не е в щърб на данъкоплатците.

„Причината да няма вода в част от Марикостиново, Петрово и Катунци са замръзнали водопроводи и авария по същото трасе. Такава неблагоприятна е ситуацията, не си мислете, че не се правят стъпки това неудобство да се преодолее. Търсим варианти, но трасето е много старо и амортизирано“, коментира кметът на Петрич. Той увери, че специално за Марикостиново се търсят начини селото да бъде захранвано със собствен сондаж и селото да има алтернативен водоизточник. „Селото да не е обвързано с ничие трасе, това мисля е най-нормалното, което можем да направим“, уточни Бръчков. Обилният сняг води и до много аварии, категоричен е градоначалникът. Хора му припомниха, че вече е правен сондаж, но кметът отговори, че работата не е доведена до край.

09-02-01

Предложено е водоемите да се пълнят поетапно, така че водата да стига за всички. Местните от село Марикостиново настояха на техните въпроси да отговарят и представители на ВиК-Сандански, които обаче не пожелаха да участват в дебата.

„При минус 20 градуса трябва да се зазимяват чешмите, навсякъде има над 200-300 водомера, които са гръмнали“, каза управителят на ВиК-Петрич Илиян Ангелов Ушев.

„Говори се, че по протежение на нашия водопровод има построени водноелектрически централки, вие може сега да сте управител, но ние тук живеем от години. Тези централки отклоняват водата от водопровода. През лятото водопроводът се разбива от тамошни селяни, които си поливат нивите, това също лесно може да се констатира. И хората да се санкционират. Никой не им търси сметка на тези, които злоупотребяват за сметка на 7-8 села“, възмутиха се местните. Обещанието на кмета на село Марикостиново Гергана Тодорова бе да се отстрани проблемът.

„Консумацията на вода в момента е най-голяма, даже и от най-топлите дни на август. Проблемът е, че за Марикостиново трябва да се потърси алтернативен водоизточник, това го каза и кметът на Петрич“, обясни още Ушев. Вариантът е селото да се сложи на режим.

По време на протеста стана ясно, че в бюджета на Петрич за 2017 година в перо за капиталови разходи са заложени пари за сондажи. „Не вярвам и съветниците да са против, сондата ще е решение за летните месеци. Водопроводът е отпреди 30 години”, каза още Ушев.