Жителите на село Катрище на воден режим от 4 месеца

Жителите на село Катрище, община Кюстендил, са на режим на водата повече от 4 месеца, съобщи „Дарик”. Освен това дебитът на наличната вода е много слаб и има чести аварии на водопровода. Той е на повече от 60-70 години. Според кмета Васил Василиев дебитът на водата е около 700 мл на секунда при необходими над 1 л. Кметът е събрал 80 подписа, което е цялото население на селото. Подписите са изпратени до областния управител и управителя на „Кюстендилска вода”.
“По принцип селото е разделено на две, едната половина има 24 часа, другата другите 24 часа. Но се получава така, че едната половина, когато трябва да има, то и тогава няма. Няма достатъчно количество вода, плюс това и авариите и тогава няма вода. С тази подписка призоваваме „Кюстендилска вода” да се намерят тези скрити аварии, за да няма толкова големи загуби на питейна вода“, заяви кметският наместник Васил Василиев.

Хората събират в туби вода, за да могат да се къпят, да мият чинии и да перат.
„Трябва всеки да свиква 24 часа да няма вода. Трябва да се запасява, легени, кофи, кой какво намери. Шишета за питейна вода и това е. Вода газим, жадни ходим. Когато имаш вода сутринта, е добре, но когато нямаш, хигиенните нужди са под нивото. С един леген трябва да се миеш, да се бръснеш. Постоянно на печката топла вода, неприятна работа“, каза жителят на селото Кирил Цеков.
„Имаме тук в селото близко селска чешма, от която си носим, но като стари хора ни е трудно да отиваме до чешмата да носим на ръце и тук да използваме канчета, чашки, подръчни материали. Много е трудно. Такава суша не е имало и такава криза за вода. Всека година има, но не е както сега“, обясни баба Василка.
От „Кюстендилска вода” обявиха, че има изготвен проект за подмяна на водопровода в селото, който е входиран в МРРБ, но не е ясно кога ще бъде финансиран.

„Ситуацията в Катрище е, че има недостиг на питейна вода, което активира авариите. Предвиждаме за тази година реконструкция на водохващането и подмяна на довеждащия водопровод от каптажа до резервоара“, обясни главният инженер на „Кюстендилска вода” Владимир Джоров.