Жители на жк „Бистрица” в Дупница: Режат се здрави дървета! Общината: Махнати са 3 опасни тополи, кастрят се чинари

Сеч на дървета в жк „Бистрица” в Дупница притесни жителите на квартала. „Ще продължи ли сечта на здрави дръвчета? Не е ясно защо здравите дръвчета са били отрязани и не е ясно дали отрязването има връзка с текущите ремонтни дейности”, писаха на редакционната поща дупничани и обрисуваха апокалиптични картини.

Според тях рязането ще доведе до наводняване на градинките при валеж, тъй като няма коренова система, която да задържи водата, пропадане и деформиране на новоположените тротоарни настилки, унищожаване поколението на птици, гнездящи в клоните на дръвчетата, унищожаване на приятния зелен пейзаж, който, освен че е красив, осигурява прочистване на въздуха, прохлада и сянка за хората.

От пресцентъра на община Дупница обаче заявиха, че не става въпрос за сеч. „Отрязани са 3 тополи, които са премахнати, тъй като са опасни. Иначе се кастрят чинари, което се извършва по план. Всички действия са съгласувани с екоотдела, който ръководи кампанията. Целта е да няма проблеми, тополите растат бързо и не са толкова устойчиви. Преди време имаше инцидент с паднало дърво именно в квартала, не искаме това да се повтаря, затова опасните дървета се отстраняват”, заявиха от пресцентъра на общината.