Забрана! Без джипове под Езерата до края на септември

Забранява се нерегламентирано и безконтролно движение на джипове под Седемте рилски езера от 1 юли до края на септември. За това се обявиха на среща представители на МОСВ, на НП “Рила”, Регионалната дирекция по горите, полицията в Дупница, ДАИ и НАП. Разговорите бяха инициирани от кмета на Сапарева баня Калин Гелев.

Изключение са прави за линейки, пожарни, горска техника.

Всяко лято по социалните мрежи се появяват снимки, на които се виждат джипове по единствения път от бариерата при началната станция до 17-ия стълб на седалковия лифт. Туристите, които ги ползват, плащат по 15 лева на клиент.

Контролът дали джиповете спазват забраната е на рейнджърите на НП “Рила”. А в по-долната част на трасето – на горската стража и на полицията. Общината в Сапарева баня няма правомощия да ги спира и контролира, казва Гелев пред БНР.

 

Миналата година през август тогавашният министър на околната среда и водите Емил Димитров забрани със заповед извозването на туристи с високопроходими автомобили до езерата. Забраната му обаче не се спазваше. В социалните мрежи постоянно се появяваха снимки как джипове превозват туристи по пътя към хижа “Седемте рилски езера”. От услугите на високопроходимите автомобили се възползват предимно туристи, които нямат търпение да се редят на опашка за лифта. Джиповете обаче, освен че застрашават екоравновесието в района, пречат и на хората, които са решили да стигнат пеша до Седемте рилски езера.

По това време превозвачи от Сапарева баня се заканиха с протести срещу влязлата в сила забрана за движение на джипове до Езерата. Някои от тях поискаха да узаконят превозите на туристи и на багаж. По думите им пътят, който използват, съществува от 80-те години на миналия век и не може да им бъде забранявано да се придвижват по него. Шофьорите не плащали данъци за своята дейност и не издавали касови бележки, защото “нямали основание”.

В края на август м.г. пък инцидент с джип също вдигна шофьорите на протест. Тогава джип премина през крака на полицай, охраняващ пътя за Седемте рилски езера. Това е станало по време на проверки на Охранителна и Икономическа полиция за нерегламентирани превози с джипове на туристи на територията на Национален парк „Рила”. Шофьори отрекоха да е имало инцидент с полицай и казаха, че в този ден дори не са извозвали туристи. Те излязоха на протест пред полицията в Дупница, за да защитят колегата си. В крайна сметка дупнишкият съд наложи пробация на мъж от Сапарева баня, който се призна за виновен в това, че на 29 август миналата година, в района на Национален парк “Рила”, при управление на моторно превозно средство е осуетил проверка на полицай и го е влачил с автомобила си.