Задържаха турски гражданин за контрабанда на 4 кг злато

Окръжна прокуратура-Ямбол задържа за срок до 72 часа турски гражданин. Той е обвинен за това, че е направил опит контрабандно да пренесе през границата на страната от България към Турция 4,056 килограма злато.

Престъплението е осъществено на 7 февруари 2024 година на ГКПП-Лесово, област Ямбол, и е квалифицирано по чл.242, ал.1, б. „д“, вр. чл.18, ал.1 от НК.

Установено е, че обвиняемият е водач на товарен автомобил с чужда регистрация, който пристигнал на българския митнически пункт около 15.00 ч. Водачът на превозното средство е заявил, че няма нищо за деклариране.

При извършената митническа проверка на превозното средство и багажа на шофьора, инспекторите откриват два пакета, увити с черно тиксо. Те са били укрити в джоб на зимно яке, поставено върху шофьорската седалка.

Установено е, че пакетите съдържат 8 кюлчета и 2 отливки от жълт метал. Според резултатите от извършената експертиза кюлчетата с общо тегло 2000 грама са от инвестиционно злато 24 карата (проба 999.9), а отливките с тегло 2056 грама са изработени от злато 14 карата (проба 585). Общата стойност на златните изделия възлиза на 380 697 лева.

Предстои Окръжна прокуратура-Ямбол да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия./БНТ