Wednesday, June 12, 2024
HomeРегионПерникЗапочва събора "В сърцето на Граово" край Църногорския манастир

Започва събора “В сърцето на Граово” край Църногорския манастир

На поляните край Църногорския манастир, днес и утре ще се проведе третият народен фолклорен събор „В сърцето на Граово”. Тази година специално участие в него ще вземе ансамбъл “Филип Кутев”, предаде БНР. По традиция празникът ще започне с колоквиум, на който ще бъдат представени обновените манастири и храмове в Краищенското Светогорие.

И този път организаторите са се постарали да представят културата, талантите, музиката, традициите, обичаите, занаятите и духа на Граово. През двата дни ще звучат изпълнения на обичаните граовски певци Сорина Богомилова, Радка Алексова, Антонио Симеонов, Валерия Момчилова, Лиляна Галевска и др. Концерти ще изнесат и ансамблите „Граовска младост” и „Граово”.

Съпътстващата програма включва игрите на нашите баби, надиграване с хора и ръченици, родови срещи, традиционна българска поясна борба. Ще има фермерски пазар и изложение на манастирски стоки. Животновъдите са осигурили и възможност за разходка с файтон. Гостите на манастира ще могат да се включат в Работилница „Камбанен звън“ и да опитат сами как се бият манастирските камбани и клепала.

Ще има ателиета, където ще могат да се научат на различни сръчности, нужни за направа на монашеските ръкоделия.

RELATED ARTICLES

Most Popular