Започнаха измерване на чистотата на въздуха в Дупница

Мобилната автоматична станция беше паркирана на площад „Свобода” в Дупница.
  • Мобилна автоматична станция пристигна на площад „Свобода”, част от дупничани смятат, че въздухът в града е сравнително чист

Какви са стойностите на фините прахови частици в Дупница и доколко е замърсен въздухът в града? Отговорът на тези въпроси ще бъде даден след 3 дни, когато ще станат ясни резултатите от замерванията на въздуха, започнали вчера. Към обяд на централния площад „Свобода” беше паркирана мобилна автоматична станция за контрол на качеството на атмосферния въздух. Съоръжението ще остане там 72 часа, през които ще прави замервания.

Йордан Ранов

От пресцентъра на община Дупница поясниха, че кметството е поискало с писмо до РИОСВ-Перник срещу наемна цена да бъде осигурена такава подвижна лаборатория. Оказва се обаче, че измерването няма да бъде платено с общински пари, тъй като то ще бъде направено по европейска програма. Това решение идва вследствие на големия брой сигнали, изпратени от граждани.
„Вяра” попита няколко дупничани, минаващи покрай станцията, дали според тях въздухът в града им е замърсен.

Радка

„Аз лично не усещам въздухът да е замърсен. Помня как скоро по националните медии изкараха информация, че въздухът в Дупница е най-замърсен от цялата страна. На мен лично не ми се вярва. Аз съм бил шофьор в градския транспорт в продължение на 10 години и не смятам, че увеличеният брой на автомобили влияе чак толкова много на въздуха. Преди години не се говореше толкова за тези фини прахови частици, не знам защо напоследък това е най-актуалната тема в страната ни”, коментира 85-годишният Йордан Ранов.
По думите му близостта на града до ТЕЦ „Бобов дол” все пак оказва някакво влияние върху качеството на въздуха.
„Най-лошото е, че у нас идват боклуците на много държави, дори чух за африкански такива. По-добре да се горят въглища, отколкото тези отпадъци. Дано този проблем бъде разрешен, иначе въздухът ни ще става все по-мръсен”, завърши пенсионерът от Дупница.

Теодисий

Неговият приятел Теодисий също беше на мнение, че въздухът не е толкова замърсен:
„Прекарал съм целия си живот в Дупница и мисля, че нашият въздух е сравнително чист. Да, може би сега е малко по-мръсен, отколкото беше преди 20-30 години, но не е чак толкова притеснително”.
На друго мнение беше Радка, според която въздухът в града става все по-мръсен.
„Въздухът в града ни е мръсен. Оставаме изненадани, че Дупница е един от градовете с най-мръсен въздух. Все си мислехме, че тук е много чист заради близостта ни до Рила планина, но се оказва, че това не е така.  Сутрин най-вече се усеща колко е замърсен въздухът, мъглите стават все по-гъсти. Надявам се, че тази мобилна станция ще отрази коректно стойностите и ще бъдат взети мерки”, заяви жената от Дупница.
Нейният съгражданин Спас също определи планината като основен фактор за това въздухът в града да не е толкова замърсен.

Спас 

„Тук сме близо до балкана и при нас винаги е имало течение и не сме имали такива гъсти мъгли, каквито обаче напоследък се забелязват. Като цяло градът ни не е с най-голямото замърсяване, има далеч по-замърсени населени места”, каза Спас.
Той коментира и дали намиращият се наблизо ТЕЦ „Бобов дол” замърсява въздуха в региона.


„Това влияе на Дупница най-често тогава, когато вятърът идва от запад и югозапад. За щастие обаче в повечето случаи пушекът от ТЕЦ-а отива надолу, а не нагоре – към нашия град. Но при спокойно време и ние си го усещаме, все пак ТЕЦ-ът е на около 10-15 км от Дупница. Но тези големци, на които им даваме хиляди левове заплати, знаят за проблемите от години. Да не се правят, че едва ли не днес се е открила тази опасност с мръсния въздух. Нека не крият проблемите, само и само за да бъде гласувано за тях на изборите”, допълни възрастният мъж.