Заразеният с коронавирус Влади Станоев от Дупница възмутен от отношението към него, когато помолил за линейка

  • Вече започнах терапията и съм по-добре, всичко започна с остра кашлица, хрипове и храчки, разказа работникът в ТЕЦ „Бобов дол”

  • Тестовете за COVID-19 на неговите близки са отрицателни

Работник в ТЕЦ „Бобов дол“ сподели възмущението си от начина, по който са се отнесли към него от Спешния център в Кюстендил, след като се е обадил на телефон 112, за да съобщи, че има коронавирус. Влади Станоев от Дупница разказа историята си в личния си профил във Фейсбук като неговата публикация бе споделена в социалната мрежа от над 150 души.

Публикуваме публукацията му без редакторска намеса:
„Бесен съм! За сетен път се убеждавам, че нещата в държавата и конкретно здравната система, са меко казано не както трябва! След като снощи ме уведомиха за наличието на covid-19( за лека нощ след 21 часа), освен, че не спах цяла нощ(иначе всички сме герои във фейса), паралелно започнах да развивам и характерните симптоми. Днес, търсих личния лекар над 5 пъти (включително и мои болни колеги записани при него)по мобилния, за да прецени състоянието ми и съответно да назначи лечение по телефона. Уви, без резултат! Тогава, за миг проблясна светлина! Намери се ЧОВЕК, д-р Сапаревска, епидемиолог и началник на РЗИ Кюстендил, дошла вкъщи, за да вземе проби и от другите членове на семейството. Разбирайки , че нямам връзка с личния лекар ,тази ЖЕНА не спря да ми звъни периодично, за да се осведомява за моментното ми състояние и ме уведоми, че мога да ѝ звъня по всяко време(нещо, което е задължение на личния лекар). В последния ни до тогава разговор, при температура 39 градуса и появата на по-сериозна кашлица, тя ми предложи да бъда под лекарско наблюдение в дупнишкото инфекциозно отделение. Като за целта се обади, за да ги предупреди и да ми подсигури настаняване и преглед! Само трябваше да се обадя на 112, за да дойде екип и да ме прибере!

И тук вече стана страшно, слушах и не вярвах на ушите си ! Отсреща някакъв “компетентен” господин започна да ми обяснява, че щом дишам още нормално и не плюя кръв, нямам право на хоспитализация ! Също и че нямам установена пневмония с рентген!

Ами кой трябва да го установи това бее ………., аз да не би да имам рентгенов апарат вкъщи! Ето заради такива “врачки” поставени на телефона, всеки ден умират невинни хора!

И все пак, светлият лъч се появи отново. Разбирайки каква е работата, д-р Сапаревска (изключителен професионалист, който работи денонощно и неуморно за здравето на болните), успя да ми уреди телефонен разговор с лекуващия лекар в инфекциозното отделение в Дупница . След което ми бе назначена терапия, която започвам от утре, а до тогава ще съм на чай от лайка и джинджифил! Бъдете здрави приятели!!!“

Днес „Вяра“ се свърза с дупничанина, за да разбере какво е състоянието му. Ето какво сподели той: „Терапията вече започна и се чувствам значително по-добре. В момента съм под домашно лечение, не се наложи да постъпя в болница. Преди малко д-р Сапаревска от РЗИ лично ми съобщи, че пробите на моите близки са се оказали отрицателни и съм много радостен от това. Самата тя се отнесе много добре към мен и семейството ми в този труден момент. Бях много недоволен от отношението, което получих. След като се обадих на телефон 112, оттам ме прехвърлиха към Спешния център в Кюстендил. Не знам точно с кого разговарях. Не съм сигурен дали въпросния лекар ми се представи поименно, защото в този момент се чувствах доста зле, бях много притеснен и дори и да си е казал името, аз не съм го запомнил. Според мен, колкото и да е компетентен един доктор, по телефона той не би могъл да определи как се чувства човека отсреща. Тогава бях в по-критично състояние. Всичко започна с остра кашлица, хрипове, имах и храчки и това ме уплаши много“, каза пред „Вяра“ Влади Станоев.
Работникът в ТЕЦ „Бобов дол“ допълни, че само той и още един негов колега са проявили симптомите на коронавируса.
„Аз и останалите колеги, които са заразени, работим в един цех и сме заедно всеки ден. Повечето от тях нямат никакви оплаквания, но и те са носители на вируса. Всички те също са под домашно лечение. Само аз и още един човек проявихме симптомите и се почувствахме зле. Надявам се да се възстановим по-скоро“, завърши Влади Станоев.

Димитър ИКОНОМОВ