Tuesday, May 21, 2024
HomeНовиниСвятЗареждат с ядрено гориво първата атомна централа в Турция

Зареждат с ядрено гориво първата атомна централа в Турция

Ердоган и Путин ще участват чрез видеоконферентна връзка в церемонията

Турската атомна електроцентрала “Аккую” ще придобие статут на ядрен обект. Това ще стане на церемония, на която ще получи първата партида ядрено гориво, съобщиха турски медии.

Атомната електроцентрала “Аккую” се изгражда от руската държавна компания за атомна енергия “Росатом” в окръг Мерсин на южното средиземноморско крайбрежие.

Планира се първият от четирите ѝ реактора да бъде пуснат в експлоатация през първата половина на тази година. Впоследствие “Аккую” ще увеличи капацитета си за генериране на енергия и ще може да покрива около 10 на сто от нуждите на Турция от електричество.

Преди събитието се очаква президентът Реджеп Тайип Ердоган да разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин, съобщи говорителят на президента Ибрахим Калън в сряда. През 2010 г. Турция и Русия подписаха междуправителствено споразумение за изграждането на централата. “Аккую” ще се състои от четири реактора от поколение 3+, проектирани в Русия, с мощност 1200 мегавата (MW) всеки. Основите на първия реактор бяха положени през април 2018 г., а изграждането на втория, третия и четвъртия блок започна съответно през юни 2020 г., март 2021 г. и юни 2022 г. Останалите три блока трябва да започнат работа до края на 2026 г., с темп от един на година, за да може в крайна сметка общата им инсталирана мощност да достигне 4800 мегавата (MW).

След като бъде завършена, централата се очаква да произвежда 35 милиарда киловатчаса (kWh) електроенергия годишно и да задоволява около 10 на сто от нуждите на страната от ток.

Според Росатом площадката на “Аккую” се намира в земетръсна зона от пета степен, считана за най-безопасния регион за земетресения./www.mediapool.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular