Защо е важно да избираме надеждни и качествени авточасти за товарните машини?

авточасти за товарни машини

Изправността на товарните машини за всеки собственик на автомобилен парк е важна, тъй като това за него са активи, носещи пари и стойност. За икономиката, това са средства за транспортирането на стоки от едно място на друго и тяхната функционалност е ключова. Ето защо е важно използването на надеждни и качествени авточасти.

Защо е важно използването на оригинални авточасти?

Използването на качествени и нови маркови компоненти за товарни машини, е особено важно при трудните за ремонт и смяна дефектирали възли. Износените автокомпоненти вече са с нарушени технически характеристики и не могат да изпълняват предназначението си. Когато се намират на труднодостъпно място, ремонтът и смяната им са много скъпи и експертите препоръчват използването на оригинални и нови компоненти за товарни машини. Те са по-дълготрайни, по-трудно се износват и издържат на високо натоварване.

Онлайн покупката на нови маркови автокомпоненти е придружена с гаранция, което дава допълнително спокойствие на водача и собственика на тежкотоварните автомобили. Подобни авточасти за товарни машини пасват точно, отговарят на посочените на опаковката характеристики, издръжливи са и работят безпроблемно. Те са лесни за монтаж и демонтаж. При пазаруване от специализиран магазин, не е труден и изборът на правилните продукти.

Каква е разликата с фалшификатите?

Основните различия са:

  • оригиналните качествени авточасти за товарни машини са изработени от подходяща стомана и материал, който е предварително тестван и доказан като плътност и издръжливост на съответното натоварване;
  • след продължителни лабораторни тестове и подлагане на изкуствено пресъздадени работни условия, подобни компоненти са с доказана дълготрайност;
  • използват се в различни възли и агрегати на едрогабаритните камиони, където товарът е огромен. Сред тях са двигателите и спирачките. Те работят в екстремни условия и се нуждаят от подходящи авточасти.

Стоките, които не са оригинални, за да са по-евтини и достъпни, са изработени от нискокачествени метални и други сплави, което ги прави и по-бързо износващи се. Подобни автокомпоненти са без гаранция и дори могат да представляват опасност за пътуващите, ако са част от агрегат, който е в основата на управлението на превозното средство. Подобни продукти често се сменят и купуват, което ги прави нерентабилни в дългосрочен план.

авточасти за товарни машини

Какви видове нови части за товарни машини има?

Когато става дума за нови авточасти е важно да се знае, че повечето от автопроизводителите нямат собствени производствени бази, а работят с партньори, изпълняващи конкретни задания и спазващи определени характеристики. Първите партиди са за създаването на превозното средство, а няколко след това, са резервни. Те се пускат на пазара под марката на производителя на автомобила.

Същата компания партньор след време пуска друга партида от същите части, но под собствената си марка. По качество, те са напълно идентични с тези, пуснати под марката на автопроизводителя, но са по-евтини.

Съществуват и производители, които не са част от производствената верига, но вземат оригинална част, разглобяват я и правят нейно копие, но с по-нискокачествена сплав. В този случай, могат да се наблюдават разминавания в размерите и техническите характеристики.

Кога се използват?

Употребата им обичайно се налага след диагностика в автосервиз за налична повреда и установяване на нужда от подмяна на износените и поставяне на нови авточасти за различни модели товарни едрогабаритни машини и камиони. Най-често предпочитани са в случаите, където ремонтът е труден за извършване и би бил много скъп при нужда от честа смяна на износените части и консумативи.