Friday, June 21, 2024
HomeНовиниСвятЗащо Нова Каледония въстана срещу Франция

Защо Нова Каледония въстана срещу Франция

Причина за протестите на Нова Каледония са плановете на френското правителство да промени избирателните права, така че жителите на континентална Франция, които от над десет години живеят на островите, да могат също да гласуват на изборите там. Представителите на коренното население са против промените.

 

Влиянието на Париж ще се увеличи

 

Френският Сенат вече гласува реформата, след което и Националното събрание я потвърди. Според местните тя ще даде твърде голямо влияние на Париж върху политическите процеси на островната държава.

Само за една нощ са ранени най-малко 60 полицаи, съобщават местни медии, а в столицата Нумеа са били подпалени две автокъщи и фабрика за бутилки. Над града се носи миризма на изгоряло, а редица квартали обявиха тревога заради опасните фини прахови частици във въздуха. Френски депутати призоваха за обявяване на извънредно положение на Нова Каледония, а от понеделник там важи вечерен час и публичните събрания са забранени. Еманюел Макрон свика Съвета по отбрана и национална сигурност.

 

Конфликтът има дълга история

Нова Каледония е под френско управление от средата на 19-и век. Оттогава сблъсъците между коренното население и властите не спират. За собствена държава се борят по-специално канаките, които представляват около 40 процента от 300-хилядното население на архипелага.

Пикът на ескалацията е през 1988-а година, когато представители на движението за независимост убиват четирима жандармеристи и взимат 27 заложници. Десет години по-късно отвъдморската територия до голяма степен получава автономност със споразумението от Нумеа от 1998-а година. Страната обаче и до днес е зависима от Франция в сферите на сигурността и образованието, а също така получава и големи субсидии от Париж.

На три референдума – през 2018, 2020 и 2021 – жителите на архипелага гласуваха да останат част от Франция. На първите два поддръжниците на оставането спечелиха с малко. Последният вот обаче не се признава от сепаратистите. Те го бойкотираха от опасения за манипулации.

 

Защо е важна Нова Каледония

 

От 1998-а година до днес около 40 000 френски граждани са се преместили на Нова Каледония. Предвидените от френското правителство конституционни промени предвиждат около 25 хиляди от тях да получат право на глас в отвъдморската френска територия. Нова Каледония се намира на около 17 000 километра от Франция и на около 1 500 километра от Австралия. Тя е важна за Париж не само от геополитическа и военна гледна точка, но и заради находищата на никел.

Коренното население на други френски отвъдокеански територии – като Реюнион, Гваделупа или Полинезия – засега не иска независимост, защото това би било равнозначно на бедност и безработица. А по отношение на Нова Каледония правителството в Париж подозира канаките, че искат да се отделят от Франция, за да започнат да получават помощ от Китай. В отговор те биха разрешили на Китай да открие военна база в района. На Нова Каледония, която в продължение на дълги години е била затворническа колония, сега се намира френска военна база./ fakti.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular