Saturday, May 25, 2024
HomeНовиниБългарияЗа Бюджет 2023 с 3% дефицит и без промяна на данъците се...

За Бюджет 2023 с 3% дефицит и без промяна на данъците се договориха от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Работните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по бюджет, финанси и икономическа политика обсъдиха параметрите на бюджета за тази година, който все още предстои да бъде приет.

Двете коалиции се обединиха около постигането на 3% бюджетен дефицит, запазването на размера на данъците, продължаването по пътя към еврозоната и оптимизирането на разходите, където това е възможно.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ остават на различни позиции относно това кой трябва да внасе проекта на Бюджет2023.

Според ГЕРБ-СДС план-сметката трябва да е отговорност на редовно правителство, според ПП-ДБ Бюджет 2023 трябва да бъде внесен възможно най-скоро.

“Бюджет трябва да бъде внесен от редовно правителство. Всички останали варианти са аварийни възможности, които няма да се отразят добре на развитието на страната”, каза Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

“Бюджет да се внесе възможно най-бързо, за да не стигаме до средата на юни без бюджет. Това означава, че трябва да се внесе следващите една-две седмици, защото парламентарната бюджетна процедура е дълга около 5 седмици”, каза Асен Василев от ПП-ДБ.

От двете формации ще поискат точни разчети от Министерство на финансите, за да формулират по-конкретни политически решения./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular