Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаЗа нов химн на града настояват дупничани! ИК предлага песента „Вятър вее,...

За нов химн на града настояват дупничани! ИК предлага песента „Вятър вее, сняг долита”

За нов химн на града настояват дупничани. Те предлагат за тържествена да бъде обявена българската народна песен „Вятър вее, сняг долита”.

От местен инициативен комитет възнамеряват да адресират предложението си до кмета Първан Дангов. Те ще внесат идеята за обсъждане и в Общински съвет-Дупница.

Сред мотивите за предложението са, че песента е далеч по-известна и близка до самобитността на жителите на община Дупница, спрямо утвърдения вече химн, чийто текст е неизвестен за по-голяма част от местното население.

„Вятър вее, сняг долита“ е българска народна песен от Македонската фолклорна област, популярна  с първите си строфи: „Режи, режи ти бичкийо, бягай, бягай цръна сиромашийо“.

Вятър вее, сняг прелита
македонец студ не знай.
Режи, режи ти бичкийо,
бягай цръна сиромашийо!

Чукай, чукай, чук мой верен,
пукай, пукай камък черен.
Режи, режи ти бичкийо,
бягай цръна сиромашийо!

За произхода на песента съществува полемика относно времето, мястото и повода за нейната поява. Почитателите на това произведение смятат, че това е песен на безработни хора, потърсили спасение в труда.

От Инициативния комитет припомнят също, че през 2013 год., чрез конкурс бе избран химн на град Дупница. В продължение на няколко дни, чрез гласуване на сайта на Общината бе избран текст на местния автор Богомил Бояджиев. Композитор на песента стана маестро Георги Костов. Идеята бе творбата да се изпълнява на 19 октомври, когато тържествено се отбелязва празника на Дупница.

След събитията от последните дни, свързани с изсичането на дървета на територията на община Дупница, смятаме че е наложително химна да бъде променен. Приемаме предложената песен за далеч по-уместна. „Вятър вее, сняг долита” има шанса да се превърне в истински и вечен шлагер за хората от града, смятат инициаторите.

RELATED ARTICLES

Most Popular