За няма и половин година: Второ лукс возило на Сашо Боксьора горя в Дупница, подпали сеата на комшиите, В. Цинцарски: Сами си гасихме колата, дознателката Фотева тенденциозно не работи по нашия случай

Плачейки, майка ми боса в снега тича да каже на Сашо за пожара, посрещна я с: Аз какво да направя, бягайте да не гръмне

Със съседа сами гасихме, изгорих си пръстите, колата за нищо не става

09-01-01-%d1%86%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d1%8a%d1%81
Цинцарски показа изгорените си пръсти, зад него е обезобразената кола.

09-01-01-681_n-copy

Втора лукс кола на Александър Васев-Кацов горя като факла само 5 месеца след предишния огнен ад, погълнал скъпото му „Ауди”. На 10 януари Кацов се раздели с „Порше Кайен”, което подпали и колата на съседите му Цингарски. Пожарът изправи на нокти жителите на „Отец Паисий” в Дупница.

09-01-01-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d1%86%d0%be%d0%b2
Александър Кацов – Сашо Боксьора
09-01-01-%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%bb-%d0%ba%d0%b0%d1%86%d0%be%d0%b2
Вергил Кацов

„По чудо сме живи. Колите ни са с газови бутилки. При последния взрив пламна и втора кола с газова бутилка. Можеше да срути къщите ни. Живеем на страх”, звъняха в редакцията на вестника десетки жители на квартала.

09-01-01-4-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d0%ba-52705_n-copy
Съседът, който останал по чудо жив и невредим при опожаряването на аудито.
09-01-01-%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d0%ba%d0%b0-%d0%bc%d1%83-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5%d1%82%d0%be
Майка му показа спалнята на жилището си.
09-01-01-%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%b5-%d1%81%d0%b0%d1%88%d0%be-%d0%b1%d0%be%d0%ba%d1%81%d1%8c%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%bf
Блокът, където живее Сашо Боксьора, пред който се е разиграла драмата.

„С аудито изгоря и лозницата ми, но това е нищо, добре че се спасихме аз и къщата ми. Не искам да се оплаквам, не искам да си имам работа нито с полицията, нито със собственика на колата, не искам да имам неприятности. Но ето че отново имаше пожар от другата страна на къщата ми. Живеем в смутни времена”, каза един от съседите, който не пожела да си каже името.

Александър Кацов, известен като Сашо Боксьора, е брат на лидера на „Народен съюз” и дългогодишен общински съветник, популярен още като ковчежника на Братя Галеви – Вергил Кацов. Вергил Кацов се спряга за кандидат-депутат от Патриотичен фронт. Според криминалисти, направили първоначалния оглед, става въпрос за умишлен палеж. Хора от квартала обаче се питат тлъстата застраховка на колите не подхранва ли апетитите на пироманите, че горят една след друга. Известно е, че семейство Кацови върти сериозен бизнес с луксозни коли, внос от чужбина, а брат му беше назначен за шеф на сдружението на автотърговците в Дупница.

Изгорялата покрай поршето кола е сеат, собственост на Емил Цинцарски, който е в чужбина, затова предоставил возилото на брат си Валентин и майка си Евгения. Семейството е потресено, защото пристигналите на място полицаи описали щетите само на поршето. Затова двамата внесоха сигнал до Районна прокуратура-Дупница.

Пред екип на „Вяра” те разказаха: „Събудихме се от силен гръм точно под прозорците на къщата ни. Страшна светкавица озари стаите ни. Погледнахме през прозореца и установихме, че лекият автомобил на съседа ни Кацов гори”, разказа Валентин Цинцарски и добави: „Паднах по стълбището, бях бос и по пижама при минус 15 градуса. На общинския паркинг точно под прозорците ни видях как колата на брат ми, която аз ползвам, също гори. Тя беше в непосредствена близост до поршето. Целият треперих, със сняг се опитах да спра пламъците. Пръстите ми са с изгаряния, майка ми припадна. Рискувах живата си, за да спра пожара и да спася квартала, защото колата е с газова уредба. Ако бутилката беше гръмнала, нямаше да имаме и къща. А тя всъщност е общинска, живеем под наем на втория етаж. Добре че и съседът от първия етаж се притече на помощ и хвърля кофи с вода и сняг.

Колата е за вторични, в пожара изгоря бронята, левият фар, както и електрическата инсталация. Брат ми се трепе в чужбина, а какви поразии стават тук. Аз съм безработен, работя по строителни обекти, когато намеря.

На място още през нощта дойдоха полицаи и пожарникари. Майка ми, която е болна от рак, тича боса в снега до апартамента на Александър, който пръста не си мръдна. Даже й казал: „Какво да направя? То може и да гръмне.” Майка ми го посъветвала да звънне на 112. Пожарникарите загасиха поршето, колата на брат ми гасихме аз и съседът Сашо Александров. Още през нощта полицаите направиха оглед. Те не искаха да снимат моята кола, не желаеха да описват щетите. Понеже аз настоявах, този с фотоапарата все пак засне. Не видях протокола, нали трябваше да се подпиша. По-късно разбрах, че моята кола не съществува в полицейския бюлетин. Питах къде я описахте? Отговориха ми, че щели да ми се обадят по телефона, за да получа препис от протокола.

В 9,30 часа на същия ден на място пристигна заедно с полицаите и разследващата случая Вероника Фотева. Тя се разпореди да се извърши разследване и заснемане на джипа. Ние попитаха кога ще се разследва и снима колата на брат ми? Отговориха ни, че това ще стане на следващия ден. Това обаче така и не се случи, тъй като до 12 часа на 11.01. не бяхме извикани от Фотева, сами решихме да отидем в полицията. Дежурният на входа не можа да се свърже с Фотева. На входа срещнахме кварталния, който успя да я намери по телефона. Тя му заявила, че ние трябвало да се явим в 9,30 часа сутринта. Ние обаче не бяхме уведомени от нея за такъв час. Считаме, че тенденциозно не се работи по нашия сигнал, настояваме прокуратурата да извърши разследване относно палежа на семейната ни кола. Нашата кола, за разлика от тази на Сашо Боксьора, няма автокаско. А Сашо в нощта на бедствието ни каза: „Спокойно, с моето каско ще покрия и вашите щети.” На другия ден обаче се отметна с твърдението, че застрахователите не искат да платят за нашата кола. Александър е обявил пред съкварталците си, че няма врагове и не дължи пари никому. Той ни каза още, че колата я кара той, пълномощно има съпругата му, но возилото е собственик на друг човек. Отидохме в „Булстрад”, където е застраховано поршето му, за да попитаме какъв е редът, има ли начин да бъдем обезщетени и на каква сума възлиза застраховката. Отказаха ни информация.

Преди 10 години бях пребит от Александър и неговата банда в клуб на „Еврофутбол”. Влязох там с моя приятелка, падна ми телефонът, покрай телефона изпуснах и един камуфлажен пистолет и бях пребит. После обаче бях и осъден, въпреки че по мен нямаше здраво място, от Сашо и хората му за нарушаване на общественото спокойствие. Осъден съм на пробация. И тогава разследването се води от Фотева, която повярва на Кацов, а не на мен. Този факт ме хвърля в ужас. Тя се държи пренебрежително към мен. Не съм заслужил подобно отношение. Затова считам, че разследването ще бъде, разбира се, срещу неизвестен извършител. Застраховката ще покрие щетите на Сашо, а аз ще пия чаша студена вода. Единствените ощетени ще сме аз и моето семейство и отново без вина”, разказа Валентин Цинцарски.

Сашо Боксьора е известен с това, че е добър приятел на любимеца на България Кубрат Пулев. Дупничанинът пътува с топ боксьора за мачовете му, не пропуска да се снима с отличията му и го подкрепя безотказно.

Другият брат в семейство Кацови – Юлиян, удари с джипа си таксиметрова кола, шофьорът загина на място. Кацов обаче до ден днешен е на свобода.