За 250 лева минимална пенсия от юли се договориха ГЕРБ и „Обединени патриоти“

  • От 1 януари 2020 година първият ден от болничния няма да се заплаща

  • Държавата ще заплаща таксата за детска градина за децата от уязвимите групи на възраст от 4 до 6 години

 

От първи юли догодина минималната пенсия ще бъде 250 лева. Това са се договорили ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на политически съвет на управляващата коалиция с участието на премиера Бойко Борисов.

Политическият съвет, в изпълнение на заложените в програмата за управление приоритети, е решил минималната пенсия да стане 250 лева от началото на юли 2020 година, като това ще обхване близо 800 000 пенсионери.

По данни на НСИ към момента 318 000 пенсионери получават минималната пенсия за стаж и възраст от 219 лева, а други 276 000 – между 219 и 250 лева.

Това е контингентът от възрастни хора, за които се отнася договореният от управляващите партии нов размер на минималната пенсия. Валери Симеонов допълни:

“Това можем да направим, за да извадим тези най-бедни слоеве на хора, които имат стаж и възраст. Говоря само за такива хора. Никой друг няма да бъде облагодетелстван. “За децата от уязвимите групи на възраст от 4 до 6 години възраст включително държавата ще заплаща таксата за детска градина. Критерият ще е свързан с доходите и всяка община ще определя тези деца, които ще получат безплатна детска градина. Този период обхваща и предучилищната възраст. Симеонов заяви:

“Няма как да не ги интегрираме тия хора”.

Държавата ще открие и фонд в следващите три години, в който ще се заделят по 70 млн. лева за строителството на детски градини и ясли там, където е необходимо,

От 1 януари 2020 година първият ден от болничния няма да се заплаща и остава за сметка на гражданите. От ГЕРБ и от „Обединени патриоти” отказаха да отговорят на въпроса на коя от политическите сили е предложението първият ден от болничния да не се заплаща.

Според управляващите това е опит за спиране на злоупотребите с фалшивите болнични. Валери Симеонов заяви: “При нас са налице изключително много случаи и данни за злоупотреби. Знаете, че като наближат празници, започва едно вадене на болнични листове, за да се удължават празниците. 18 милиона дни са болничните. При няма 8 през 2013 г. Това е логиката. Всички знаем за какво става дума.”

На Коалиционния съвет не е присъствал представител на „Атака”. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обаче уточни:

“Но те са в коалиционното управление”

В съобщение до медиите партия “Атака” информира, че нейни народни представители не са били поканени на коалиционния съвет. “Ако представител на “Атака” беше поканен на срещата, щеше да настоява за спазване на обещанието от 300 лв. минимална пенсия, за да не бъдат лъгани избирателите”, се посочва в съобщението./БНР