Saturday, July 27, 2024
HomeРегионПерникЗвонци ще огласят пернишкото село Люлин

Звонци ще огласят пернишкото село Люлин

Празникът „Звончарски събор” ще събира средства за Цвета

 

Грохот на звънци и чанове ще огласи днес пернишкото село Люлин. За втори път населеното място ще бъде домакин на фолклорно- занаятчийския празник „Звончарски събор”, в който ще вземат участие представители на сурвакарски групи от Пернишко и гости от страната.

Целта на празника е да се популяризира звънчарското изкуство. Кулминацията е в ранните следобедни часове, когато участниците в събора ще демонстрират звучността, красотата, издръжливостта и тежестта на звънците си в т.н. „наддрънкване”, съобщава Радио Благоевград. Надпреварата е групова и индивидуална, а наградите за победителите са специално изработени за целта звънци.

През целия ден пред читалището в селото ще има изложение с участието на майстори на звънци, маски, цървули, калпаци, ямурлуци и др. Тази година съборът ще бъде съпътстван с благотворителен търг, на който ще се продават ръчно изработени маски.

Събраните средства ще бъдат предоставени за лечението на 17-годишната Цвета, която се нуждае спешно от костно- мозъчна трансплантация.

RELATED ARTICLES

Most Popular