Здравният министър: Драмата с недостига на лекарства е силно преувеличена

Драмата с недостига на някои лекарства всъщност се оказва твърде преувеличена. Това заяви по повод информацията, че отново има дефицит на инсулини в аптечната мрежа здравният министър Христо Хинков.

Осигурени са медикаментите за всички нуждаещи се от инсулин за три месеца, увериха още здравните власти.

“Министерството на здравеопазването системно следи процесите във фармацевтичния пазар. Всеки месец правим проверки с ИАЛ и РЗИ по аптеките по региони – какво има, какво няма и какво липсва. И не на последно място ние сме в колаборация с НЗОК по въпроса дали потребностите на пациентите от съответните лекарства са задоволени, като целта ни е да бъдат задоволени на 100%”, заяви проф. Илко Гетов, зам-министър на здравеопазването.

Здравните власти анонсираха, че удължават до края на март забраната за износ на дефицитните лекарства. През октомври преди първото ограничаването на износа на медикаменти са получени сигнали за 12 от граждани за липса на съответните инсулини. За месец януари 2024 са получени три сигнала – от Ст. Загора и Плевен. От началото на февруари сигналите са два – от Перник и пловдивското село Ягодово, информираха още здравните власти. 357 проверки на аптеки са направени в цялата страна през този месец, като към 23.03 данните показват проблеми с три инсулинови препарата в 2/3 от всички области.

“Можем да обобщим, че голямата част от основните инсулинови медикаменти ги има в достатъчна наличност за гражданите. За други 5 инсулинови препарата също се наблюдават нерегулярни доставки”, заяви още проф. Гетов.

По думите му данните за всички останали лекарства данните за липси са “пренебрежимо малки”./ dariknews.bg