Здравното досие най-после става достъпно без е-подпис

Ще можем да ползваме приложението само с QR код

Електронното здравно досие най-после ще стане достъпно без квалифициран електронен подпис. Това предвиждат промени в наредбата за функциониране на националната здравноинформационна система, публикувани от МЗ за обществено обсъждане.

Достъпът на всеки гражданин до неговото електронно здравно досие е негово право, гарантирано от Закона за здравето, посочват в мотивите от здравното министерство. Въпреки че това става безвъзмездно, изискванията за КЕП или електронна идентификация ограничават възможностите на огромната част от гражданите да достъпват своите електронни здравни записи. Тези изисквания важат и при реализиране на достъпа до досието чрез мобилното приложение еЗдраве (мобилен достъп), отчитат оттам.

В настоящия момент под 10% от гражданите в страната разполагат със сертификати за КЕП. Това лимитира възможностите за достъп до електронното здравно досие само до една малка част от населението, което от своя страна ограничава правата на по-голямата част от гражданите.
Освен потенциалното ограничаване на правата им, лишаването от достъп не дава възможност на гражданите да контролират характера и обема на изпълнените медицински дейности, които ги засягат лично, отбелязват още от МЗ. При невъзможност да бъдат проследявани и да бъдат достъпвани данните за предоставените им медицински услуги и издаваните медицински документи, гражданите са поставени в пасивна позиция и невъзможност да защитават ефективно своите права на пациенти. От друга страна контролът на гражданите върху тази информация е най-ефективното средство и за контрол на изразходването на обществените средства, смятат в министерството.

С промените ще се даде възможност практически всеки гражданин, който притежава смартфон или таблет, да осъществява мобилен достъп до своето електронно здравно досие чрез активиране на специално потребителско мобилно приложение „еЗдраве“ за достъп до електронното си здравно досие с QR код еднократно.

Е-досието в последните години обхваща все повече медицински дейности, но проблемите не са изключение и все още често информацията в профила на пациента е непълна. При ежемесечно ползване на инсулин например, пациент разказа, че в е-досието му фигурират само две вземания – веднъж през юни и после през декември.

За облекчаване на достъпа до тази информация отдавна има призиви, но сега първите два коментара към промените на сайта за обществено обсъждане са с искане да се вземе становище от специалисти по кибер сигурност и да се гарантира, че работодателят няма да има достъп до данните и евентуално да получи възможност да злоупотребява с тях.

Спор за е-пациентското досие между МЗ и Лекарския съюз

Министерство на здравеопазването (МЗ) предлага нов начин за достъп на хората до електронните им пациентски досиета – тези, които нямат квалифициран електронен подпис, да влизат в досието си със съдействието на личния си лекар или на служебно лице. От Българския лекарски съюз (БЛС) се обявиха против предложените промени и предупредиха, че има опасност от изтичане на чувствителна информация.

Към момента пациентското досие е достъпно през мобилно приложение, което е безплатно, но достъпът до информацията в него изисква електронен подпис. С такъв по данни на здравното министерство разполагат под 10% от хората у нас.

Затова се предлагат промени, според които при липса на такъв подпис хората ще получават техническа възможност да влизат в досиетата си чрез съдействие от личните лекари, здравните инспекции и районни каси, както и офисите на Информационно обслужване.

Идеята е да се направи еднократно сдвояване на пациентското досие с мобилния телефон на даден човек, след което този човек да вижда здравните си данни.

От Лекарския съюз обявиха, че при този вариант няма гаранция за сигурността на личните данни на пациента и е крайно неуместно вменяването на допълнителни задължения на личните лекари, изцяло свързани с немедицинска дейност. Срокът за обществено обсъждане на предложенията е до средата на април.