Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесЗеленски поиска пълна блокада на руската банкова система и международно петролно ембарго

Зеленски поиска пълна блокада на руската банкова система и международно петролно ембарго

В Гостомел, северозападно предградие на Киев, са открити телата на 11 цивилни, вероятно разстреляни от руската армия, съобщава изданието „Украинска правда“, като се позовава на данни от полицията.

Заради предполагаемите военни престъпления, украинският президент Володимир Зеленски настоя за пълна блокада на руската банкова система и международно петролно ембарго.

В района на Харков в източна Украйна е имало ракетен обстрел, съобщават световните агенции. По-рано украинските власти призоваха жителите на източните райони Донецк, Луганск и Харков да се евакуират заради опасност от нови руски атаки.

„Открихме в гараж телата на 11 цивилни жители на Гостомел, разстреляни от руски войници“, написа в социалната мрежа „Телеграм“ бившият вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков. Данните засега не могат да бъдат потвърдени от независим източник, макар украинският президент Володимир Зеленски многократно да предупреди, че след Буча ще бъдат разкрити още умишлени убийства на цивилни.

Той обвини Русия, че се опитва да прикрие военните престъпления.

„Знаем за хиляди безследно изчезнали“, каза Зеленски във видообръщение тази нощ. Според него тези хора или са убити, или са депортирани насила в Русия. „Окупаторът блокира хуманитарния достъп до Мариупол, тъй като иска да прикрие доказателствата за хилядите убити там“, каза Зеленски в интервю за турската телевизия „Хабертюрк“.

В поредното си видеообръщение тази нощ Зеленски каза, че сегашните ограничения срещу Москва не са достатъчни:

„Пакетът със санкции изглежда ефектно, но това е малко. Едва ли те могат да бъдат наречени съразмерни със злото, което светът видя в Буча. Ние продължаваме да настояваме за пълно блокиране на руската банкова система от международните финанси и за отказа на демократичния свят в един или друг формат  от руския нефт. Именно износа на нефт е една от основите на руската агресивност, едно от главните неща  за това руското ръководство да може да си позволи да се отнася несериозно към преговорите за спиране на войната и освобождаване на украинската територия“.

Американският президент Джо Байдън обяви нови санкции срещу Москва и предупреди, че западните съюзници ще продължат за засилват икономическата изолация на Русия. Замразен е достъпът на всички активи на „Сбербанк“ и „Алфа Банк“ до американската финансовата система.

Санкции заради войната в Украйна наложи и Великобритания, която замрази банкови активи и наложи ембарго до края на годината върху вноса на руски въглища и петрол./ БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular