Земетресения разтърсиха Турция и Гърция

Земетресение разтърси Западна Турция малко след 22 часа българско време. Трусът е бил с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер, съобщи правителственото управление по извънредните ситуации, но не са насени жертви и материални щети.

Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети, съобщиха кметът и областният управител на град Балъкесир, в близост до който е бил епицентърът на земетресението. Трусът е бил усетен и в други големи градове като Истанбул, Измир, Бурса и Маниса. След първия трус е последвал и силен вторичен трус с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер.

Епицентровете на земетресенията са били на дълбочина между 4,9 и 11 км под земната повърхност, съобщи изследователският център “Кандили“ към университета „Мармара“, специализиран в сеизмологични проучвания.

Земетресение с магнитуд 5.6 по Рихтер разтърси и остров Крит тази нощ. Според данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център дълбочината на труса е била 31 километра. А епицентърът му е бил на 12 километра източно от Ираклион и на 356 километра южно от Измир./БНР