Ивайло Спасов и компания пренесоха в жертва столичния петел Гого на празника Петльовден в Жабокрът

 

Ивайло Спасов: Носим си месо в раниците и го печем на жар край реката, по-вкусно е

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ивайло Спасов принася в жертва петела Гого, до него е Мартин

Мъжете от кюстендилското село Жабокрът заклаха петела Гого, докаран чак от София, за традиционния си празник Петльовден. „От няколко години си направихме и сдружение „Петльовден”. Всяка година в него приемаме нови членове.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Пернатото бе докарано от София специално за празника
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Първата наздравица за празника

Дори и да сме на работа, гледаме на този ден – 2 февруари, да се съберем тук, на дигата на реката. Всеки носи от вкъщи каквото има – бяло, червено вино и домашна ракия. В раниците слагаме и месо, печем го тук на жар, че е по-вкусно“, сподели един от участниците – Ивайло Спасов. Едно от последните попълнения сред празнуващите е Светослав Димов. „От четири години идвам тук, живеех в Кюстендил, но си купихме къща тук, в село Жабокрът. Харесва ми, че местните спазват традициите, много са организирани. Петльовден се превръща един вид като втори събор за селото. Хубаво е, събираме се само мъже, защото такова било изискването, жените да останат вкъщи“, казва Димов.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Само компания мъже се събират на дигата на реката
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Главата на петела падна от брадвата

В ядрото на групата е Марти, който е на 43 години. „Идвам на ректа от 1990 г. Доведе ме първо баща ми, а знам, че на него прадядо му е разказвал за този празник. После ние си направихме две групи – млади и стари, но не се делим, събираме се“, коментира Марти.

В основата на празника стои местното читалище „Пробуда“, което има и една много активна кукерска група. „В Симитли спечелихме награда за най-атрактивна кукерска маска. Успешно се представихме в Разлог и Перник, не се спираме“, казва Ивайло Спасов, пременен в народна носия.