Ива Теофилова: И в съвременния свят може да има хармония и любов в семейството, както е  било в семейството на руския император Николай II

Ива Теофилова
  • Всичко зависи от нас и от това как възпитаваме децата си, категоричен е секретарят на Сдружение „Път към новия свят”

Хармонията и любовта в съвременния свят могат да бъдат запазени, подобно на искрените отношения между руския император Николай II и Александра Фьодоровна. Това твърди Ива Теофилова от Сдружение „Път към новия свят”, която изнесе лекция на тема „Как да съхраним любовта и хармонията в семейството. Исторически пример на семейство Романови” навръх Деня на християнското семейство. Събитието е част от дните, посветени на Николай II в Дупница. В галерия „Околийска къща” беше подредена и изложба, озаглавена „Последният руски император по пътя на Голгота”. Експозицията е по повод навършването на 150 години от рождението на Николай II и 100-годишнината от убийството на цялото царско семейство. В изложбата може да се видят 60 черно-бели и цветни снимки на цялото царско семейство.

В изложбата са включени 60 цветни и черно-бели снимки на цялото царско семейство.

„Изучавахме и дневници, и доста литература по темата. Основното нещо за тях е била вярата в Бог и това е запазило хармонията и любовта в семейството. Другото условие, което е било изпълнено, че те са били много капсуловани, ако мога да кажа така. Връзката между всички членове на семейството е била много силна. Те са се поддържали и подкрепяли наистина много. Както Николай II, така и Александра Фьодоровна са били изключително сдържани в проявите си. Тази взаимна любов и това огромно самообладание им е помогнало да съхранят обичта си през всичките тези години. Повечето семейства знаят как след 5 или 10 години любовта вече се превръща в нещо друго. Може би в навик или пък в приятелство, докато при тях до последно в дневниците и кореспонденцията им се виждат много интересни писма. Личи си, че те до последно са съхранявали тази искра и този пламък”, коментира Ива Теофилова.
Според нея в съвременния свят е по-трудно да се запазят такива отношения, но това със сигурност не е невъзможно.
„Ние, като настоящи или бъдещи родители, сме тези, от които зависи какво възпитание ще дадем на нашите деца, какви ще бъдат те, как ще реализират техните способности и как ще се отнасят със страната ни” , допълни секретарят на Сдружение „Път към новия свят”.


Ива Теофилова разясни и какво е накарало нея и колегите й да започнат подобна историко-информационна кампания, която се провежда в редица български градове.
„Това, което ни вдъхнови, е животът на Николай II и неговият личен пример като управник и като съпруг. Впечатлихме се от неговата личност във всички отношения. Идеята тук не е да утвърждаваме Руската империя и величието й по онова време или да идеализираме неговата личност. Просто избрахме да съберем различни материали от независими източници, за да можем да представим картината в най-пълна светлина. Това е една пътуваща изложба. Вече е била представена в София, Варна, два пъти в Бургас, Слънчев бряг, Несебър и т.н”, каза Ива Теофилова.
По думите й експозицията се приема учудващо положително от българите.
„Честно да ви кажа, самите руснаци реагират много по-остро. При тях е само черно и бяло. Едните са фанатизирани привърженици на Николай II и неговото управление дотолкова, че излиза извън рамките на нормалното. Другите пък обратно – те категорично отхвърлят неговата власт. Докато българите гледаме непредубедено. Има интерес към неговата личност и семейството му. Ние се чувстваме достатъчно българи и не ни притеснява, че това може да е някаква руска пропаганда и няма никакъв конфликт в това отношение”, завърши Теофилова.

В следващите броеве на „Вяра” очаквайте вдъхновяващи истории за силата на любовта в семейства с диамантени и златни сватби от Дупница