Избори в ЮЗУ: През декември или януари гласуват за нов ректор

Снимка - Infomreja

Местите избори приключиха в област Благоевград предстои и вот в академичната сфера.

Ректорът на Югозападния университет – проф. Борислав Юруков, завършва втория си мандат и се оттегля от поста.

До момента за кандидати се спрягат две имена – на проф. Преслав Димитров и на проф. Николай Марин.

Димитров ръководи вече два мандата Стопанския факултет като декан.

Професор Марин пък е част от Правно-историческия факултет. Той бе декан само един мандат, след което предаде щафетата на проф. Габриела Белова.

Мандатът на проф. Юруков изтича на 27 ноември, а в рамките до 2 месеца трябва да се проведат изборите за ректор на Общо събрание.

Не е тайна, че Юруков има пристрастия към кандидатурата на Марин, която за момента не е официално обявена. Самият Юруков е заявил, че ще я подкрепи, ако стане реалност. Двамата професори се появиха на церемонията по встъпване в длъжност на кмета на Благоевград – Методи Байкушев.

А кариерата на настоящия ректор Юруков като „водач“ на ВУЗ-а започна със скандал и последвало дело първо в Административния съд в Благоевград, а след това във ВАС, което бе заведено от тогавашните му конкуренти за поста, които бяха не един – а именно – проф. Антони Стоилов, проф. Георги Апостолов, проф. Иван Мирчев, и проф. Траян Попкочев.

Около личността на Юруков стана известно още, че е гласувал сам на себе си залата от над 17 000 лв. КПКОНПИ разследва ректора и му наложи глоба.

 

Предстои да стане ясно кога ще бъде свикано общото събрание на ЮЗУ за избор на ректор – дали ще се чака крайния законов срок – януари, или ще се проведе още през декември./Infomreja