Friday, June 21, 2024
HomeНовиниСвятИзбори 2 в 1 и в Румъния

Избори 2 в 1 и в Румъния

В страната се проведоха избори за Европейски парламент и местна власт

 

Днес Румъния гласува 2 в 1. В страната се провеждат избори за Европейски парламент и местна власт. Президентът Клаус Йоханис, който гласува в Букурещ, прикани всички румънци да изразят това свое право, предава кореспондентът на БТА Мартина Ганчева. Той бе лаконичен пред журналистите. “Гласувах и ви каня всички да гласувате. Изключително важно е”, заяви държавният глава, цитиран от Диджи24.

По подобен начин звучеше и румънският премиер Марчел Чолаку. Той призова сънародниците си да отидат масово до урните, “независимо от избора”. Министър-председателят гласува в Бузъу – град на стотина километра от Букурещ.

„Гласувах за един стойностен екип, който знае как да реализира европейски проекти. Гласувах за румънци, гласувах за силен глас в Европейския парламент, за единен глас, за инвестиции в магистрали, училища, болници, за реиндустриализация на Румъния“, заяви Чолаку. Той бе придружен от кандидата за кмет на Социалдемократическата партия в Букурещ Габриела Фиря.

“Букурещ е толкова красив град, в който можеш да се влюбиш, но който е изоставен. Гласувах с мисълта за всички хора на Букурещ, които искат този град отново да стане градът, който обичат и където искат да живеят, обичат, отглеждат децата и внуците си, да учат, просперират и да се развиват”, каза на свой ред Габриела Фиря.

Извън румънската столица гласува и председателят на Сената и лидер на Национално-либералната партия Николае Чука. Пред журналисти той коментира, че е дал гласа си за силна Румъния в обединена Европа.

„Гласувах за европейския път на Румъния. Това е път, от който не трябва да се отклоняваме. Това е решаващ момент, когато трябва да се включим в бъдещето на Румъния”, подчерта Чука.

Неговият съпартиец, кандидатът на НЛП за кмет на Букурещ Себастиан Бурдуджа и настоящ министър на енергетиката заяви, че е гласувал за бъдещето, за промяна и за хората в Букурещ, които искат повече от града.

“Гласувах за честност и реализъм в обществения живот и срещу мафията за недвижими имоти”, заяви един от опонентите на Бурдужа – досегашният кмет на румънската столицаНикушор Дан. Той допълни, че моментът е решаващ за посоката, в която ще върви не само града, но и страната.

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана, който е румънец и чиято длъжност обикновено изисква присъствие в Брюксел, пристигна в Букурещ, за да гласува.

„Изборът на местни длъжностни лица и на румънски евродепутати е всъщност първият набор от политически лидери, които румънците избират в тази изключително натоварена изборна година. Така че на практика сме в началото на нов политически цикъл“, добави Мирча Джоана.
Представителят на НАТО изрази надежда, че новият екип ще изпълни дълга си към страната, независимо от политическа окраска и идеология./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular