Известен адвокат от Сандански зад решетките заради екшъна в Роженския манастир, обителта е отворена за посетители след нападението

Роженският манастир е отворен за посетители, а нападнатият свещеник е в добро състояние. Продължава издирването на двамата мъже, част от групата, която извърши нападение в манастира, информира БНТ.

Петима души вчера бяха задържани от полицията. Крадците влязоха в манастира и нападнаха свещеника. Те се опитаха да разбият зазидан прозорец на светата обител, като най-вероятно са търсели скрито съкровище. При нападението свещеникът е бил сам, каза игуменът на Роженския манастир архимадрит Епифанний. Откраднати са камери и лични вещи на духовния служител.

Със заповед за 24 часово полицейско задържане зад решетките от вчера е известният адвокат в Сандански Стефан Матеев. Той е син на популярния в миналото следовател Олег Матеев. Вчера полицаите правиха обиск в дома му. Матеев бе задържан като заподозрян за връзки с групата, нападнала Роженския манастир и уличен в извършване на иманярска дейност. При обиска в дома му са намерени черна маска и вещи, които са били достатъчно основание за задържането му. Правен е и обиск във фамилен дом на Матееви, в село Склаве. От арестуваните до момента трима са от петричкото село начело с Бейнур Исим и двама ученици от Яворница, има и един арестуван от петричкото село Коларово. Бейнур е един от заможните в Яворница, наскоро се върнал от Кипър, където бил заедно с брат си Неджет. Твърди се, че двамата са изгонени от Гърция и имат черни печати и забрана да се връщат. По последни данни се издирва още един участник в организираната група, като се очаква в най-скоро време да бъде задържан.

Арестът на известен адвокат даде поводи за всякакви коментари в Сандански. Според някой в мрежата на иманярите в града е и селски кмет, който дори хората титулуват като “главата на октопода”, пише Струма.ком. Групата иманяри от Петрич и Сандански имали сборен пункт в известно местно кафене, чиято собственичка също била силно запалена от иманярска дейност. Според мълвата в прокопаната от нападателите дупка в стената на черквата в Роженския манастир е имало гнездо, приличащо на тайник. Там вероятно са се криели ценности и документи – както и стари карти, указващи къде в района е закопано, търсено от иманярите съкровище.

Относно легендата за скрито имане архимадрит Епифаний коментира, че каквото и да е имало, е намерено при реставрационните дейности. Според него няма какво да се намери, особено ако е извън духовното.

В полицията в Сандански, където са задържаните свещеникът разпознава един по един нападателите, които разчитайки на това, че са откраднали камерите на манастира, се разхождали и работили без маски, което всъщност облекчи работата на полицията.

В сряда се правиха претърсвания и обиски в петричкото село Яворница, откъдето са по-голямата част от задържаните. Обиск е правен и в село Коларово. Нападението на Роженския манастир обаче извади на светло нещо, за което само се говореше. Най-богатите иманяри са в района на Петрич и Сандански. Твърди се, че в и Яворница има сериозна група, занимаваща се с търсене на подземни съкровища, а се оказа, че в Сандански и адвокати се занимават с тази дейност. А, ако се потвърди и участието на селски кмет във веригата, значи има истинска иманярска мафия в района.

Вчера стана ясно, че Министерството на културата ще извърши проверка в Роженския манастир заради извършения акт на насилие и вандализъм на територията на обителта. Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата ще извърши проверка на място с цел установяване на нанесени щети върху недвижимата културна ценност.