Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниБългарияИзоставаме значително в застраховането на площи със земеделски култури

Изоставаме значително в застраховането на площи със земеделски култури

Тези застраховки са сезонни и се сключват съобразно вегетацията и периодите на отглеждане на различните видове култури

 

У нас изоставаме значително взастраховането на площи със земеделски култури, което в много европейски държави е задължително. Това коментира в интервю за БТА Христина Денева, член на работната група “Земеделско застраховане” към Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

“Може да се каже, че през последните години се наблюдава тенденция запостепенно увеличаване на дела на този вид застраховка. Увеличаването на търсенето се случва с бавни темпове, което е необяснимо предвид все по-тежките събития през последните години, също така отчитайки резките и бързи промени в климата”, коментира тя.

Експертът обясни, че се застрахова реколтата на база вложените средства за агротехнически мероприятия, като почвени обработки, торене и др. за производство на културата от 1 декар. Тези застраховки са сезонни и се сключват съобразно вегетацията и периодите на отглеждане на различните видове култури.

В “сезона на градушките” Христина Денева посъветва земеделците да не спестяват от застраховка, при положение че продукцията им е под открито небе.

“Застраховането е превенция, с прилагането на която земеделските производители могат значително да намалят загубите си вследствие настъпване на рискови събития в управляваното от тях стопанство”, коментира тя.

По думите й земеделските производители могат да участват в различни схеми за държавна помощ към ДФ “Земеделие”, като от тази година процентът на съфинансиране на застрахователната премия е увеличен./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular