Friday, June 21, 2024
HomeРегионБлагоевградИзпратиха 100 военнослужещи от Благоевград за участие в КФОР

Изпратиха 100 военнослужещи от Благоевград за участие в КФОР

С тържествена церемония в Благоевград бе изпратен български военен контингент за участие в Силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (КФОР).

С допълнителното разгръщане на контингента в Косово ще имаме вече около 300 военнослужещи, което е един значителен принос към операцията в Косово, каза пред журналисти преди началото на церемонията началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от БТА.

Снимки: Красимир Николов/БТА

“Българската армия, специално с мисията зад граница, изпълнява държавната политика по отношение на приноса ни към стабилността и спокойствието на Западните Балкани. Искам да подчертая, че заповедта за активиране на контингента дойде в петък вечерта, вторник изпращаме контингент. Над 100 военнослужещи, окомплектовани, мотивирани, готови да изпълнят задачите, които са присъщи на мисията, с това можем само да се гордеем”, посочи началникът на отбраната. Ние сме подготвени, сертифицирани и съм убеден, че те ще изпълнят задачите, каза още адмирал Ефтимов.

На журналистически въпрос има ли риск от увеличаване на контингента в Косово, началникът на отбраната каза, че ситуацията е стабилна и припомни, че операцията в Косово е започнала с 50 хиляди военнослужещи, а с течение на годините тази бройка е намаляла, в съответствие на изменение на обстановката. Засега има около 5000 военнослужещи в Косово, което мисля, че е достатъчно към настоящия момент и съответства на ситуацията, посочи адмирал Ефтимов.

По думите му обстановката е стабилна, реагира се на всякакви ситуации, които могат да се развият, поради което командирът на мисията е поискал да бъде активиран този резерв. Контингентът заминава за период до шест месеца, след което, ако няма промяна в ситуацията, ще предстои ротация, каза още адм. Ефтимов.

RELATED ARTICLES

Most Popular