“Изрод” от Банско на съд за нанасяне на телесни повреди, противозаконно лишаване от свобода и закани за убийство

Районна прокуратура – Разлог внесе  за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Л. З. от гр. Банско за нанасяне на телесни повреди, противозаконно лишаване от свобода и закани за убийство.

На 19.05.2016 г. свидетелите В.Киров,  К. Поликарпов и  Б. Тодев били в училищния двор на СУ „Неофит Рилски“  в Банско. Около 15.10 часа Киров тръгнал към хранителен магазин, находящ се в непосредствена близост до училището. По пътя се разминал с обвиняемия, който бил употребил алкохол. Последният, без видима причина, нанесъл удари с крак на Киров  и му  разпоредил да прави лицеви опори. Уплашен той се съгласил, след което се върнал обратно в училищния двор. Лазар З. го последвал и отишъл при Поликарпов, като започнал да му дава команди с думите: „Легни“, „Седни“, „Стани“, но същият отказал да се подчини. Това ядосало обвиняемия и последвали множество удари с юмруци в областта на лицето и шията. Поликарпов побягнал, като напуснал училищния двор и се отправил по ул. „Тодор Александров“ на север, в посока към автогарата на гр. Банско, където  се  скрил в дома на негова позната. Л. З. тръгнал след него, но след като не успял да го хване тръгнал обратно към СУ „Неофит Рилски“. В близост видял отново Киров, на когото безпричинно нанесъл удари по дясната буза и в областта на главата.

Няколко дни по-късно, на 22.05.2016 г., непълнолетната св. М. Я. от Банско, отишла в дома на обвиняемия, с когото имала  връзка от няколко месеца. Л. З. живеел сам на втория етаж от къща. На първия етаж живеел К. Д. и семейството му, като обвиняемият бил племенник на съпругата на му. Къщата имала и тавански етаж с общо пет помещения, като същият бил необитаем, а входната му врата била дървена с монтирана секретна брава. Ключ за  таванския етаж имал и обвиняемият.

След като М. Я. отишла в дома на обвиняемия двамата започнали да си говорят и да слушат музика. Мъжът употребил алкохол, вследствие на което станал агресивен. Той хванал приятелката си за косата и въпреки нежеланието й, я  отвел на таванския етаж на къщата.  Там накарал момичето да седне на пода и да започне да чете от библия, като й се заканил с думите: „Моли се за живота си, защото ще ти го отнема“, след  което излязъл и заключил входната врата на тавана. Момичето се опитало да избяга, но не успяло.

След около 15 минути Л. З. се върнал, като носел голяма бутилка с бира. Обвиняемият заковал с два пирона входната врата на таванския етаж за дървената й каса, отишъл при М. Я. и започнал да я удря. Удрял я с ръце и крака по цялото тяло и главата и не преставал, въпреки молбите й, като същевременно пиел и бира. Побоят продължил около 45 минути, след което Л. З. спрял, но не я освободил.

Малко след 20.00 часа, обвиняемият отново станал агресивен и се заканил на момичето, че ще я убие.  Жестокият побой започнал отново. Пострадалата била удряна с юмрук по лицето и с  тенекия по главата,  ритана  с крака по тялото, влачена и удряна  с летва по цялото тяло.  Въпреки, че  момичето го молило да спре, обвиняемият я полял с бира и загасил цигара в дясната й ръка. Св. Я. започнала да вика от болка, което ядосало обвиняемия, взел керемида и я ударил с нея по главата, като керемидата се счупила. След това продължил да я рита по цялото тяло, като я наричал с думите „куче“, „боклук“. Полял я още няколко пъти с бира, като хвърлил по нея още една цигара, но не успял да я улучи.

Междувременно, Д. чул виковете за помощ, поради което сигнализирал за случващото се в РУ на МВР гр. Банско. На място веднага пристигнали двама полицейски служители, които започнали да тропат по вратата на таванското помещение. Л. З пуснал момичето, което отишло до вратата на етажа и успяло да я отвори. От своя страна, обвиняемият се качил на покрива на къщата и избягал.

Същият бил задържан впоследствие и било образувано досъдебно производство за нанасяне на телесни повреди по хулигански подбуди спрямо св. Киров, св. Поликарпов и св. Тодев. Л. З. е привлечен към наказателна отговорност и за това, че на 22.05.2016 г. противозаконно е лишил от свобода св. М. Я., като я е държал против волята й на таванския етаж от къщата, в която е живеел.  Повдигнато е обвинение за отправената към М. Я. закана с убийство с думите: „Моли се за живота си, защото ще ти го отнема“ и  „Сега ще те убия“ , както и за нанесените й телесни повреди.

Предстои разглеждане  на делото в Районен съд – Разлог.

Подробности в печатното издание.