Saturday, May 18, 2024
HomeЗДРАВЕЗдравеИзследване установи 10 храни, които пазят очите здрави

Изследване установи 10 храни, които пазят очите здрави

 

Хората често вярват, че увреденото зрение е неизбежен резултат от стареенето или напрежението на очите. Всъщност, здравословният начин на живот може значително да намали риска от проблеми със здравето на окото.

Изследването, свързано с възрастта “AREDS”, публикувано през 2001 г., установи, че някои хранителни вещества – цинк, мед, витамин С, витамин Е и бета-каротин, могат да намалят риска от свързано с възрастта намаляване на здравето на очите с 25%. Това проучване бе актуализирано през 2013 г., за да се тестват различни версии на оригиналното изследване. Промените включват прием на омега-3 мастни киселини, зеаксантин, лутеин и бета каротин. Проучването установи, че някои комбинации могат да работят по-добре от други, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Допълнителни проучвания също установиха, че омега-3 мастните киселини (включително DHA), мед, лутеин и зеаксантин са жизненоважни за здравето на очите. В тази статия разглеждаме доказателствата за 10 хранителни вещества, които подобряват здравето на очите. Също така обсъждаме други съвети за здрави очи.

Най-добрите продукти за здравето на очите:

 1. Риба

Много риби са богати източници на омега-3 мастни киселини. Най-подходящи са: риба тон, сьомга,  пъстърва, скумрия.

Някои изследвания установиха, че рибеното масло може да обърне процеса на т.нар. сухо око, причинено от прекарването на прекалено много време пред компютър.

 1. Ядки и бобови култури

Ядките са богати и на омега-3 мастни киселини. Също така съдържат високо ниво на витамин Е, което може да предпази окото от свързаните с възрастта увреждания. Бобовите растения също са полезни за здравето на окото. Най-подходящи са: орехи, бразилски ядки, кашу, фъстъци, набъбнала леща за готвене.

 1. Семена

Както ядките и бобовите растения, семената са с високо съдържание на омега-3 и са богат източник на витамин Е. Семената с високо съдържание на омега-3 включват: чиа, ленено семе, конопени семена.

 1. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са богати на витамин С. Също като витамин Е, витамин С е антиоксидант, който се препоръчва за борба с възрастовите увреждания на очите. Богатите на витамин С цитрусови плодове включват лимони, портокали, грейпфрут.

 1. Листни зелени зеленчуци

Листните зелени зеленчуци са богати както на лутеин, така и на зеаксантин и също така са добър източник на витамин С. Добре известните с полезността си листни зеленчуци са спанак и зеле.

 1. Моркови

Морковите са богати както на витамин А, така и на бета каротин. Бета каротинът дава на морковите оранжев цвят. Витамин А също играе съществена роля за състоянието на очите. Това е компонент на протеина, наречен родопсин, който помага на ретината да абсорбира светлината.

 1. Сладки картофи

Подобно на морковите, сладките картофи са богати на бета каротин. Те също са добър източник на антиоксиданта витамин Е.

 1. Яйца

Яйцата са отличен източник на лутеин и зеаксантин, които могат да намалят риска от свързана с възрастта загуба на зрението. Яйцата също така са добри източници на витамини С, Е и цинк.

Препоръчителен дневен прием

Настоящите дневни препоръки на хранителни вещества за забавяне на прогресията на очните заболявания са:

 • 500 милиграма (mg) витамин С
 • 400 международни единици витамин Е
 • 10 мг лутеин
 • 2 мг зеаксантин

Разнообразната диета, включваща много плодове, зеленчуци и постни протеини, е достатъчна, за да се гарантира, че повечето хора получават необходимите хранителни вещества за здравето на очите.

Хората, които не могат да получат тези хранителни вещества от диетата си, трябва да попитат очен лекар за добавки за заздравяване на окото.

RELATED ARTICLES

Most Popular