Инвалид от трудова злополуха остава без доходи

Николай Герасимов
  • Николай Герасимов от Самораново: ТЕЛК-Дупница ме обрича на глад, освен да си сложа въжето на гушата…

Мъж със сериозно двигателно увреждане, получено при трудова злополука, и съпругата му остават без доходи. Николай Герасимов от село Самораново губи правото си на пенсия след решение на ТЕЛК-Дупница, с което е преосвидетелстван. Преди експертизата от 14 октомври тази година 57-годишният Николай е бил с 52% трайно намалена работоспособност, а след като е преосвидетелстван – с 30%, става ясно от експертното решение. Решението е валидно за 3 г. напред. Издадено е от комисия с председател д-р Надка Александрова и членове д-р Огнян Иванов и д-р Елена Чучуганова-Лазова след преглед.

Кракът на 57-годишния мъж изглежда така.

Николай Герасимов стига до инвалидизацията преди 29 г. като работник в ЦОФ – Бобов дол, където при трудова злополука счупил крак. Впоследствие получил усложнения и крайникът зараснал накриво. Ходи, като се опира на бастун. Човекът е с основно образование и не работи. Безработна е и съпругата му.

„Минах на ТЕЛК и оттам ме лишават от правото на пенсия. Тя ми е дадена през 1991 г., оттогава съм пенсионер. Досега взимах 300 лв., с помощите, които дават сега, иначе бяха 250 лв. Пострадах при трудова злополука в Мини „Бобов дол”. Работех като шлосер в ЦОФ-а и беше счупен левият ми крак. Имах фрактура на подбедрица и глезен. Трудовата злополука е призната и досега бях трета група. Имам и усложнение. Сега от 52% ми определиха 30%. Не знам какъв е мотивът.

Николай и съпругата му остават без доходи.

Имах процент намалена работоспособност и от невролог заради дископатия. На прегледа беше само д-р Иванов, който ми каза: „От 30% повече не мога да ти дам”. „Добре – казвам аз – нали има и от невролог”. Той отвръща: „Не разрешават да ги комбинираме. Остават 30% и можеш да си обжалваш”. Ще отида в Кюстендил, за да обжалвам”, обясни Герасимов часове след като бе получил решението на комисията. Човекът поясни, че не може да си намери работа и двамата със съпругата му живеят с неговата пенсия. „Стъпвам на глезенната става. Ходя с помощта на бастун. Имам нужда от придружител. Кой работодател ще ме вземе на работа и къде по-точно? Където и да питам, за мене работа няма. Може и да имат некъде, но не ме взимат. Търсил съм преди години, но навсекъде ми казват: „Ти каква работа ще вършиш?”. А аз искам да работя.

Това намаление на работоспособността не е реално, но ето че хората го правят. Само аз имам доходи. Жена ми е неграмотна и не получава отникъде нищо. Имам две деца – на 23 и на 20 години, но всеки си гледа него си. Те живеят на друго место и не могат да ми помагат. С пенсията, която получавах, поне се прехранвахме. Положението ми е критично не само заради крака, който при застудяване започва да ме боли. Имам и болки в кръста от дископатия.

Експертното решение

Никой не обръща внимание, не помага никой. С една дума – аз разчитах на тия пари. Ходих и в „Социални грижи”, казаха ми, че нямам право на помощ. Положението ми не се е подобрило и искам да си останат тези 52% и да ми се запази пенсията. Ако е възможно, ако не – какво да правя. За 3 г. ме лишават от пенсията, експертното решение е за 3 г. Така не мога нито осигуровки да си плащам и след това да ме преосвидетелстват, нито нищо”, разказа Николай Герасимов. И добави: „Това решение ни обрича на мизерия и на глад. Освен да си сложа въжето на гушата, друго не става. Единственото е да си сложа край на живота. Според мен това е решението… Или да прося… Но като ме видят от полицията, ще кажат: „Ти защо просиш?!”

За коментар потърсихме председателя на ТЕЛК д-р Надка Александрова. Телефона й обаче вдигна служителка, която не пожела да се представи. След като й обяснихме за какво става въпрос, тя каза, че д-р Александрова не е на работа и ще бъде в кабинета си утре (петък, 16 октомври). От ТЕЛК запазват правото си на отговор.

Юлияна КОЛЧАКОВА