Инспекцията по труда посети шивашкия бос Д. Димитров в Сапарева баня след сигнал на шивачка: 1 година бъхтех 6 дни в седмицата, в петък и събота от 8 до 23 часа за 300 лв.

Димитър Димитров

Димитров: Не съм доволен от нея, назначих я заради мъжа й, профука си отпуската за бране на череши и не идваше на работа, колко заплата иска?

Екип на „Вяра” отиде на място да види до колко часа работят в цеха, оказа се, че мъжът на шивачката предупредил Димитров

Инспектори от Инспекцията по труда вчера влязоха на проверка в шивашка фирма „Димитър Димитров Нидима Д” ЕТ в Сапарева баня. Инспекторите са се самосезирали след публикация във „Вяра”, в която шивачки, пожелали имената им да не бъдат цитирани, съобщават за нарушения при полагане на извънреден труд, включително в петък до полунощ, събота и неделя. Имало и случаи и на принудителни платен и неплатен отпуск. Шивашките предприятия в Сапарева баня работят по поръчка, което води до извънреден труд и усилена работа, което обаче се редува с изчакване и затишие. Сигналът на шивачките дойде в редакцията в писмен вид.

Валентин Златински

Доста от тях се обадиха и на редакционните телефони. Една от тях разказа в лично писмо за преживяното от Димитър Димитров. Тя твърди, че всеки петък е работила до полунощ. Миналия петък екип на “Вяра” отиде на място в 17,30 часа, за да види до колко се трудят работничките. Оказа се обаче, че Димитър Димитров е уведомен за посещението ни и цехът беше заключен. По-късно се разбра, че мъжът, с когото шивачката живеела на семейни начала, е казал на Димитров, тъй като били съседи. Двамата се радвали на общо хоби – пчеларство.

„Не мога да повярвам, че мъжът, на когото имам доверие, който знае, че не съм получавала заплатата си, а съм блъскала толкова дълго време в цеха, по този начин ме предава. Прави го, защото знае, че Димитров умее да се сприятелява със силните на деня”, каза шивачката.

Във вторник Димитър Димитров призна пред „Вяра”, че действително е бил предупреден от съпруга на жената и добави, че е бил абсолютно коректен с изплащането на трудовото й възнаграждение. „Не съм доволен от нея, тя непрекъснато отсъстваше от работа, отпуската си я прахоса още миналата година в бране на череши. Почти не идваше на работа, водех я на трудов договор с минимална заплата. 200 лв. са й осигуровките, половината ги плащам аз, другата половина са от нейната заплата. Така че не може да очаква повече от 300 лв. А като няма и пълен месец, много ясно, че няма да стигне и до 300 лв., затова в някои месеци тя има 285 лв., в други 133 лв., 334 лв. и т.н. Видях, че е депозирала при вас и банково извлечение. Не се притеснявам, инспекторите бяха при мен, взеха ведомостите. Имам си главен счетоводител, който е на място, ако на някой не му харесва при мен, има достатъчно шивашки цехове, за да си намери работа другаде. За мен това не е никакъв сигнал”, каза Димитров.

Шивачката, която живее в Дупница, в редакцията на „Вяра” разказа следното: „Работех при Димитров 1 година на 6-дневна работна седмица. В петък и събота работех от 8 часа до 23 часа. Нямам изплатена нито една стотинка извънреден труд. Освен това съм ощетена и откъм заплата, особено за юни и юли, когато съм получила между 80 и 100 лв. Желая да разговаряте с Димитров и ако се наложи, да направите публикация. На същия хал като моя предполагам, че са и останалите 50 шивачки, но сигурно ги е страх да говорят. Мен също ме е страх, но вече напуснах сама. Мъжът, с когото живея от години, и Димитров са приятели. Димитров ми намери адвокат при развода ми, доколкото зная, плати 20 лв. вместо мен преди много години. Разбира се, аз съм се чувствала задължена и благодарна, но не съм вярвала, че ще злоупотреби с труда ми. Смятам, че 50% от персонала са без договори, повечето са пенсионерки. Той дава парите в бял плик, забранил е да обсъждаме кой колко взема. Работех като ръчник. Убедена съм, че ще излезе чист, както винаги. Всички проверяващи и разни други важни особи получават дрехи от него. Той шие за известни марки, и при това с добро качество. Почти всичко е за износ”, каза тя.

Шивачки звъняха в редакцията и изразиха надежда очите на инспекторите да не бъдат замазани с дежурните почерпки или подаръци под формата на дрешки.

В района на Дупница има доста шивашки фирми, перманентно има оплаквания от шивачки, които съобщават за потъпкване на трудовите им права. Последният случай беше на италиански бос, чиято фирма фалира и остави работничките си на улицата, без документи и пари. Всички в града се чудят докога тези мастити бизнесмени ще издевателстват над работниците си, заплащайки за труда им жълти стотинки. Дежурното обвинение към всеки, посмял да се оплаче, е, че не работи, защото го мързи и му е платено точно колкото си е изработил.

В. „Вяра” ще даде думата на всяка шивачка, като е готов да гарантира нейната анонимност.