Saturday, July 27, 2024
HomeРегионКюстендилИнспекцията по труда ще следи изкъсо за договори на работниците в черешовата...

Инспекцията по труда ще следи изкъсо за договори на работниците в черешовата кампания в Кюстендилско

  • Санкцията е от 1500 до 15 000 лв.

 

Във връзка със стартирането от 1 юни на черешовата кампания в Кюстендилско Инспекцията по труда в областния град има готовност за проверки, като най-вече ще се следи за сключване на еднодневни трудови договори с берачите. Това заяви пред медиите Валентин Златински, директор на Инспекцията по труда в Кюстендил.

“Напомняме на земеделските производители, че работниците, които наемат, трябва да имат еднодневни трудови договори – за 4 или 8 часа, срочни или постоянни трудови договори. В сайта на Инспекцията по труда са публикувани необходимите заявления, както и калкулатор за изчисляване на дължимите ДОД и осигурителни вноски. Всичко това в улеснение на земеделските стопани”, информира Валентин Златински и доуточни, че проверките ще бъдат също и за безопасни условия на труд, за необходимите инструктажи, аптечка, вода и други.

За справка през миналата година по време на черешовата кампания са били регистрирани близо 2300 еднодневни трудови договора, а общо за цялата 2018 година те са били 3154. Санкцията за неподписан трудов договор е от 1500 до 15 000 лв.

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Да отидат в Дупница срещу Военната болница на блока на ХЕИ да видят там какви работници работят.
    Нямат каски ,обезопасяване ,работно облекло ,не се спазват никакви изисквания за безопасен труд.
    Почти всички нямат трудови договори .Липсва технически надзор и строителни техници.В събота и неделя се ръководят от един добре угоен мургав брат /по всяка вероятност без нужната техническа подготовка и квалификация,но с мерцедес/ и всички институции се правят ,че нищо не виждат и не знаят. Позата на щрауса с главата в пясъка им е много удобна .А иначе да отидат и да намачкат някоя малка фирма с един законен работник- са златни.Не е само санирането ами навсякъде където се ремонтира на юруш ,масово не се спазва нищо.Добре ,че до сега не е станал някакъв инцидент.

Comments are closed.

Most Popular