Интензивното отделение в Детската болница в София ще заработи от 20 януари

Интензивното отделение в Специализираната детска болница в София ще заработи от 20 януари, съобщи в днес в рамките на парламентарно изслушване министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Детската болница спря спешния прием заради липса на достатъчно специалисти. Педиатри и анестезиолози напуснаха лечебното заведение след случая с починалото 3-годишно дете. Министър Ананиев уточни, че в момента се набират кадри и текат ремонтни дейности:

„В момента се водят преговори за двама анестезиолози, които трябва да осигурят екипа, който трябва да работи, за да функционира интензивният сектор. Така че до 20 януари, когато ще приключи ремонтът, и на 20 януари считаме, че интензивният сектор ще започне да работи в капацитета, в който е одобрена неговата дейност“.

Министър Ананиев заяви още, че в Националния рамков договор ще  залегнат праговете за възнаграждения на различните медицински специалисти. Целта е да се гарантира сигурност при формирането на разходите за заплати. Документът трябва да бъде подписан от Министерството на здравеопазването и Българския лекарски съюз в понеделник:

„Предвижда ниво за разходите за персонал в рамките на общите приходи, които получава лечебното заведение и след това има съотношение между това, което ще получава лекарят, професионалистът по здравни грижи и санитарят. Така че това дава една предварителна сигурност, предвидимост при формирането на разходите за персонал в лечебните заведения“./БНР