Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниСвятИранският президент и външният министър загинаха при катастрофа с хеликоптер

Иранският президент и външният министър загинаха при катастрофа с хеликоптер

Вицепрезидентът на Иран Мохамад Мохбер временно ще изпълнява функциите на президент на ислямската република

Иранският вицепрезидент Мохсен Мансури потвърди смъртта на президента Ебрахим Раиси при хеликоптерна катастрофа, предаде Ройтерс. Мансури направи това в публикация в социалната мрежа “Екс”. “Ние принадлежим на Аллах и при него ще се върнем”, написа Мансури в публикация в социалната мрежа “Екс”. Текстът представлява строфа от Корана и се произнася от мюсюлманите след известие за смъртта на близък човек. Междувременно иранската държавна телевизия също съобщи, че Раиси и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан са загинали при разбиването на машината. Двамата се връщаха от среща с президента на съседен Азербайджан Илхам Алиев, когато вчера следобед хеликоптерът им изчезна от радарите.

Всички пътници и екипажът на хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси загинаха при катастрофата, съобщи и ръководителят на иранския “Червен полумесец” Пир Хосейн Коливанд, цитиран от ТАСС. „Когато беше открито местоположението на разбилия се хеликоптер, не бяха открити никакви следи от живи пътници на хеликоптера“, каза той по телевизионния канал IRIB. На борда са били още министърът на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан, губернаторът на провинция Източен Азербайджан Малек Рахмати и имамът на град Тебриз Мохамад Али Але Хашем.

Както съобщи агенция Mehr, всички пътници и членове на екипажа са загинали при катастрофа с хеликоптер в северозападната част на страната. Раиси, отбелязва агенцията, е попаднал в авиокатастрофа “по време на изпълнение на дълга си към народа на Иран” и “прие мъченическа смърт”. Катастрофата е станала на път за град Тебриз.

Ирански спасителни екипи успяха да извадят телата на всички загинали при катастрофата на хеликоптера на президента на Ислямската република Ебрахим Раиси в северозападен Иран. Това заяви ръководителят на Иранското общество на Червения полумесец Пир Хосейн Коливанд, предаде телевизия “Ал Джазира”. „Всички тела на жертвите бяха изпратени от мястото на бедствието в град Табриз“, каза той. „Търсенето на телата е завършено“, добави Коливанд.

Раиси беше избран през 2021 г., затова следващите редовни президентски избори трябваше да бъдат през 2025 г. Предвид конституционните срокове може да се очаква предсрочният вот да бъде произведен в началото на юли.

Ебрахим Раиси е ултраконсервативен духовник. Печели изборите през 2021 година с близо 62% от гласовете. Мандатът му щеше да изтече догодина.

Раиси дълги години е бил прокурор и твърди, че е най-подходящият човек за борбата с корупцията. Той обаче е свързан с екзекуциите на политически затворници през 80-те години и е под американски санкции.

Избирането му поставя под въпрос подобряването на отношенията със Запада. Президентът на Иран е втори в йерархията на властта. Официалната агенция ИРНА публикува кадри от дрон на отломките от вертолета, от който видимо не е останало нищо. Те са разпръснати по стръмен склон в гориста местност. Според агенцията президентът е летял с хеликоптер “Бел-212” американско производство. ИРНА допълни, че правителството ще се събере на извънредно заседание във връзка с гибелта на Раиси, но няма данни за точен час, в който то ще се състои.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей, който има последната дума по въпросите на външната политика и ядрената програма, опита по-рано да успокои народа, че няма да има смущения в работата на правителството и държавните органи. Очаква се поста на Раиси временно да заеме първият вицепрезидент, 68-годишният Мохамад Мохбер, който е смятан за близък до Хаменей.

Кой е Мохамад Мохбер – временният президент на Иран

Вицепрезидентът на Иран Мохамад Мохбер временно ще изпълнява функциите на президент на ислямската република до провеждането на нови избори. Срокът, в който гласуването трябва да се проведе, е 50 дни.

68-годишният Мохбер, заедно с председателя на парламента и ръководителя на съдебната власт, ще бъде част от тричленен съвет, който ще се занимава с организацията на новите избори.

Той е смятан за близък до върховния лидер Али Хаменей, който има последната дума по всички ирански държавни въпроси.

Мохбер стана първи вицепрезидент през 2021 г., след като Раиси беше избран за президент.

Reuters пише, че той е бил част от група ирански официални лица, които са посетили Москва през октомври 2022 г. и са дали зелена светлина за доставка на Русия на ракети земя-земя и безпилотни самолети.

През 2010 г. Мохбер е включен в списъка със санкции на ЕС за предполагаемо участие в “дейности, свързани с ядрени и балистични ракети”. Две години по-късно той е изваден от списъка.

По-рано той е оглавявал Setad, инвестиционен фонд, свързан с върховния лидер Хаменей.

През 2013 г. Министерството на финансите на САЩ добави Setad и 37 дружества, които той контролираше, към санкционния си списък.

RELATED ARTICLES

Most Popular