“Ислямска държава” с нова стратегия: Джихадистите остават живи, за да се бият отново

01-13-04-idil-pg

Джихадистите остават живи, за да се бият отново. Това се потвърждава и след бягството на извършителя на атаката в Истанбул, който изчезна от мястото, вместо да се взриви или да изчака да влезе в последна престрелка с полицията. Това свидетелства за нова тактика на “Ислямска държава”, пише в. “Таймс”.

При предишни стрелби, които показват признаци на централно ръководство от страна на ИДИЛ, като нападенията през ноември 2015 г. в Париж, в повечето случаи извършителите се биеха докрай. Атаката в Истанбул беше втората за две седмици, след тази срещу коледен базар в Берлин, при която извършителят избяга от мястото.

ИДИЛ понася големи загуби в своя елитен корпус от кандидати за атентатори самоубийци и ингимаси – нападатели, които не убиват себе си умишлено, но са готови да бъдат убити в хода на атака – при отбраната на Мосул. ИДИЛ, изглежда, иска да запази своите бойци. Групировката може би разработва нови планове да внедрява джихадисти в набелязани страни и да ги пази да не бъдат открити. ИДИЛ може да научи повече от това как разузнавателните служби проследяват нейните бойци, като провери реакцията след нападения, при които извършителите бягат, вместо да чакат да бъдат застреляни.

Новата стратегия може да е свързана с все по-силното съсредоточаване върху Турция като мишена. Използването на централноазиатски нападател също е от значение. ИДИЛ смята Централна Азия, голяма част от която е под властта на твърдолинейни светски диктатури, за място, където може да разпространи своето послание.