И в селото под язовир “Дяково” вече имат проблеми с водата

Махали от дупнишкото село Дяково, които са под язовир “Дяково” и край пътя Дупница-Бобов дол, от няколко дни са без вода по мрежата, оплакаха се в събота местните хора. Каналът, посторен през 1994 г., който вкарва вода в язовира, е спрян, казват в селото.

Махалите Горна и Долна Кокая и Хановете са свързани с водопровод, прокаран при пускането на язовир “Дяково” през 1974 г., 20 години по-късно е прокаран нов водопровод и една част от домакинствата са свързани по него. Точно те сега нямат вода, намаляло е налягането по мрежата за половината село.

От ВиК-Дупница коментираха преди дни, че всички хващания и изводи от каналите за язовир “Дяково” занапред ще са с монтирани водомери, за да се контролира потреблението на вода.

От месец вода от язовир “Дяково” се подава само за ТЕЦ “Бобов дол” по около 100 литра в секунда, за “Кюстендилска вода” и за ВиК-Дупница за питейни нужди. Всички нерегламентирани хващания по мрежата се установяват и те ще трябва да поставят измервателни уреди и да станат абонати на ВиК. Най-вече десетките автокъщи покрай главен път Е-79./БНР