Кабинетът “Борисов -3” ще наблегне на по-високи заплати, още полицаи, по-добро образование и здравеопазване и нови пътища

Резултатите от работата ни трябва да бъдат бързи и дотолкова добри, че да дават надеждна перспектива на страната ни, отбелязват от партията

borisov

За всички и по много. Това обещава ГЕРБ в предизборната си програма от 50 страници, която вече е публикувана на сайта на партията и всеки, който иска може да се запознае с конкретните детайли в нея. От документа става ясно, че партията на Бойко Борисов определя за свои приоритети образованието, здравеопазването, развитието на инфраструктурата, туризма, икономиката.

Този път ГЕРБ обяви за свое мото: “Да превърнем страховете на хората в надежда за нацията!”.

“Водим се от дълбокото си убеждение, че само ако са последователни, политиките ни стават не просто изпълними, а и перспективни. Търсенето на ефектни краткотрайни решения на политическите проблеми доказано бламира сериозните реформи, като нерядко те се оказват част от ПР стратегии и остават встрани от същността на проблемите. Всичко това подхранва единствено антисистемното говорене и антисистемните намерения в политиката, което е непродуктивно и по обясними причини е в основата на обществения песимизъм”, обясняват още в началото на управленсаката си програма от ГЕРБ, за да подчертаят, че те вече имат опит и целта им да надграждат постигнатите добри резултати.

От ГЕРБ признават, че са напълно наясно със съзнанието, че за кратък срок българите искат да видят реални резултати и то в областите, които ги засягат в най-голяма степен – стандарт, образование, здравеопазване, национална сигурност и икономически просперитет.

“В същото време, обаче, ние сме наясно, че главната задача на политическите лидери е да работят с мисъл и за дългосрочното бъдеще. Резултатите от работата ни трябва да бъдат бързи и дотолкова добри, че да дават надеждна перспектива на страната ни”, отбелязват от партията в документа.

В програмата е припомнено, че през последните години от управлението на ГЕРБ – развитието на икономиката даде възможност минималната работна заплата да скочи от 360 на 460 лв., а средната – от 833 лв. към ноември 2014 г. до 954 лв. в края на септември 2016 г., което прави за по- малко от 2 години с 14,5 на сто.

“Ако отново управляваме страната, можем да очакваме увеличаване на средната работна заплата за страната, която в края на мандата да достигне 1500 лв., а минималната работна заплата, без да се създава напрежение на пазара на труда, също ще нарасне и ще достигне 650 лева”, обещават хората на експремиера.

За да стане това те разчитат на по-добра среда за привличане на инвестиции, развитие на производството, повече туристи, изсветляване на икономиката, борба с контрабандата.

“Ние в ГЕРБ знаем, че бизнесът плаща заплати, а правителството помага като създава среда. Работим за БВП от над 110 млрд. лв. в рамките на мандата, при около 86 млрд. лв. за 2015 г.”, пише в предизборната програма.

Освен доходите, престъпността е другият най-голям проблем на българите, но бъдещият кабинет “Борисов – 3” има решение и на този проблем. За борбата с битовата престъпност от партията обещават да преразпределят кадровия състав така, че да бъдат покрити и малките села.

За да стане това пък щели да бъдат назначени още поне 1000 униформени служители на полицията и жандармерията. Отделно ще има попълване на щата за разследващи полицаи от 2000 щатни бройки, осигуряване на още 6000 полицаи, които да извършват действията по разследване съобразно криминогенна обстановка.

Поетапна смята на колите и на екипировката на служителите на реда също са част от предизборната програма на най-голямата партия.

Центровете за настаняване на бежанци пък ще бъдат пренасочени от големите градове към малките населени места в пограничните райони.

За учителите пък ГЕРБ предвижда двойно увеличение на заплатите. Преодоляване на неграмотността чрез комбинирани действия, включително и без помощи за семейства, чиито деца не ходят на училище, програма за стимулиране на младите учители, повече психолози и интерактивни дъски във всяка класна стая включват още мерките, предложени от партията.

Акцентът на ГЕРБ в здравеопазването е поставен върху профилактиката. Те искат да се прецизира т.нар. “основен пакет медицинска помощ”, да има ясни стимули за замяна на кешовите плащания с допълнително застраховане, което ще даде възможност за защита на пациента и за контрол на финансовия ресурс.

Започване на поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, обещават още от ГЕРБ.

Да има по-справедлив модел на плащане за преминаване по републиканската пътна мрежа – въвеждане на смесена система: електронна винетка за леки коли и тол такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили.

“Въвеждането на системата ще повиши събираемостта на средства за пътищата до почти 1 млрд. лв., като тези пари ще бъдат реинвестирани в пътната инфраструктура и за повишаване на пътната безопасност. В момента държавата събира и реинвестира едва 300 млн. лв.”, мотивират се от ГЕРБ.

За партията семейството е основата на държавата, така че ще стимулират и раждането на повече деца. “Въвеждането на тридетния модел става стратегически национален приоритет”, обещават от ГЕРБ.

Според политиците вече са създали благоприятна градска среда, нови детски градини и ремонтирани училища. Затова сега фокусът е върху интензивно финансово подпомагане до третото дете и намаляване на подпомагането за следващо.

За да стане отново армията ни силна от ГЕРБ предвиждат увеличаване на възнагражденията на военнослужещите. Изравняване на базата за формиране на минимално възнаграждение на военнослужещите с минималната работна заплата за страната, гарантиране на обезщетенията им, включително тези при освобождаване от служба, попълване на щата на личния състав, въвеждане на диференцирано заплащане с цел повишаване на мотивацията за служба в армията, са сред мерките на ГЕРБ.

Децата пък ще получават знания по военни теми. Учениците от девети и десети клас ще има по 5 учебни часа отбрана, оцеляване и действия при кризи от военен характер.

Всички български граждани пък, които нямат военна подготовка могат да преминат по свое желание през обучение, организирано и финансирано от МО, което да им даде начална или специална военна подготовка.

Управленската програма в глава “Правосъдие” предвижда народните представители да нямат имунитет, а всички от властта ще доказват откъде им е имуществото, дори срещу тях да няма повдигнато обвинение, предвижда управленската програма на ГЕРБ.

В случай на разминаване между доходите и това, което притежават лицата от висшите етажи на властта, разликата в имуществото, средствата за което не могат да се докажат, ще се конфискува.