Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниБългарияКакво ни чака – кабинет „Борисов-3“ или избори наесен?

Какво ни чака – кабинет „Борисов-3“ или избори наесен?

Независимо от очертаващата се поредна шарена черга в парламента, вариантите общо взето са два – коалиция с водеща партия ГЕРБ, или коалиция с водеща партия БСПborisov-3-1Премиерът Бойко Борисов гласува.

Философски погледнато въпросът е не толкова кой ще спечели изборите напролет, а дали ще има избори наесен. Защото победител със сигурност ще има, но това не значи, че ще управлява, пише във вевести.бг. Евгени Петров.

Сега да видим какво показва социологията, предварително заетите позиции и дали може да се стигне до правителство още през пролетта.

1/ ГЕРБ както винаги ще го играят сами срещу всички.

2/ БСП и ДПС също се явяват самостоятелно – повече от сигурно е. Коалицията около „Позитано“ не се брои, те са като астероиди около майката-слънце, от които най-много в парламентарната група да се пръкне някой Спас Панчев.

3/ Има много нови играчи на терена. Това е условно вярно. Прогнозата е за 5 или по-вероятно 6 партии в парламента, което не прави задачата по-лесна.

Какво се получава извън тримата традиционно сигурни – ГЕРБ, БСП и ДПС?

а/ АБВ и Дончева влизат под условие, ако се явят заедно като чисто механичен сбор, а формално ги сближава лозунгът за съдебна реформа и борбата с корупцията.

б/ От бившото „биографично дясно“ Реформаторите имат най-голям шанс да попаднат в парламента не само, защото така сочи социологията, а заради конфликта ДСБ-Да, България. Радан Кънев и Христо Иванов успяха да превърнат довчерашните им общи симпатизанти във врагове на партийна основа, или ако щете в Буридановото магаре, което от колебание за кого да гласува ще си остане вкъщи.

в/ Марешки – да, въпреки, че препоръчвам еуфорията от президентския вот да поспихне.

г/ Патриотите – със сигурност, ако се явят обединени. По стара традиция между лидерите нещо започна да скърца

д/ Отломките от бившия Бареков? Не, не и не. Самият Бареков – също не.

Ето ви ги най-вероятните 5 или 6 субекта в новото Народно събрание. Добре забравено старо.

Какво казват бившите управляващи?

За да разберем дали ще има избори наесен, от особена важност са позициите на лидиращата партия ГЕРБ. Докато умните и красиви естети се занимаваха със зимната шапка на Борисов, подпирайки се на опорната тояжка за коалиция с БСП, лидерът на ГЕРБ каза нещо много важно:

а/„Не мислете за коалиции“.

б/ Те (другите партии б.а.) са там, където бяхме преди 10 години и

в/ вадим си поуки и ще се поправим…

Всичко това трябва да говори поне две неща:

а/ Никакви коалиции на всяка цена и никакви безпринципни коалиции и

б/ Може и по-добре правителство на малцинството. (ПМ)

Това за ПМ заслужава особено внимание, защото е един от ключовите възможни отговори ще има ли избори наесен.

Позициониране

Независимо от очертаващата се поредна шарена черга в парламента, вариантите общо взето са два – управление с водеща парти ГЕРБ, или управление с водеща пария БСП.

ГЕРБ имат общо взето три избора в зависимост от това дали Реформаторите ще успеят да пробият 4-те процента. Хората могат да съставят правителство с РБ и Марешки и да не прибягват дори до Патриотите или обратното – да направят кабинет с РБ и патриотите без да прибягват до Марешки. Самият повелител на аптеки и бензиностанции даде ясно да се разбере, че клони доста повече към Борисов, отколкото към Нинова. Може и да се стигне до широка четворна коалиция, при която трите подгласника на ГЕРБ взаимно ще се контролират и неутрализират, борейки се за място до сърцето на Борисов.

Обаче … С три или четири партии конфигурацията от сегашното НС ще се повтори само, ако Борисов продължи да е отстъпчив и да раздава постове и кресла „на килограм“. До избори наесен ще се стигне само, ако претенциите на малките партии са по-големи от политическия им ръст.

„Тегавото“ при БСП е, че от една страна се опариха от ДПС и по съвета на Станишев би трябвало да имат големи колебания дали да посегнат към коалиция с хората на Доган. От друга – ако го направят, това им отнема възможността да търсят подкрепа от патриотите. Те едва ли ще повторят политическата гротеска със „златния“ пръст на Сидеров при Орешарски.

Така още отсега може да се каже, че при най-общите прогнозни резултати от изборите вероятността Борисов да се завърне на Дондуков 1 за трети път е по-голяма, отколкото г-жа Лъжа – за първи.

Психологическият фактор

Мога да се обзаложа, че този път някъде около 30% от „Добрякът Борисов“ ще бъдат забравени. ГЕРБ си научиха урока и при евентуални коалиционни преговори нито ще има по 6-7 министерски кресла за РБ, нито и изпълнения на всички условия на подкрепящите. На Реформаторите властта се услади, а те не помнят през живота си да са били управляващи 2 последователни мандата, а при Марешки, както и при патриотите всичко е въпрос на сметка – „Дал Колю, взел Колю“. Сега просто Колю ще има да взема…по-малко.

Обратните тенденции също ще трябва да се отчетат. А те са, че при навлизането на страната ни в последния етап преди домакинството на ЕС, ще трябва стабилен кабинет и общи действия поне за няколко месеца.

В сметките ще трябва да се включи и чисто човешката суетност на Борисов, който не завърши два пълни мандата, но пък е много добре да получи трети и то с възможността да председателства ЕС.

Това е поле, на което партиите, подкрепящи ГЕРБ могат да извиват ръце. Но само дотам, че да не излязат в очите на обществото като саботьори на процеса. Тогава ще се сринат.

При подобни случаи помага онзи бизнес-нюх на оцеляващо поведение, който притежават и Марешки и Валери Симеонов а именно – докъде може да се стигне в претенциите. Стига някой от двамата да не си е повярвал прекалено. Специално при Патриотите вътрешнопартийният коректив се казва Каракачанов. Най-малкото, защото за разлика от останалите двама, неговият бизнес не е по аптеки и бензиностанции, а е в чертите на Народното събрание.

Хипотеза за размисъл

Питате се къде е ДПС? ДПС чете подобни анализи като този, прави си свои и ще вземе най-вярното и печелившо за тях решение, бъдете сигурни. Местан вече го е взел и ако успее да прескочи бариерата, ще бъде там, където не е ДПС.

Но ако получат „не“ за коалиция от „Позиитано“ и при толкова други играчи, от „Сараите“ се връщат на изходна позиция в похода им към властта. Другият вариант е да дадат силна, но непоискана подкрепа на управляващите.

Дали това е възможно? Да, при следната хипотеза. ДПС няма да играят в един отбор с Патриотите, това е условие пред скоби. Ако все пак Реформаторите успеят да влязат в парламента и Марешки постигне добър резултат, една коалиция между трите партии  (ГЕРБ-РБ-Воля) с договорена зад кулисите подкрепа на Доган без патриотите е напълно възможна. А Доган обещае ли нещо си държи на думата. Проблемът е, че никой не знае какво е готов да обещае Доган.

Ето, затова наесен избори са малко вероятни. Но все пак –  вероятни.

Човек никога не може да се вярва напълно на синоптици и български политици.

RELATED ARTICLES

Most Popular