Какво пише в съвместното заявление, подписано от Денков и Зеленски

От кабинета обясниха, че то се отнася до ключови теми от двустранното сътрудничество

Министерският съвет публикува пълния текст на заявлението, подписано в Киев между премиерите на България и Украйна – Николай Денков и Денис Шмигал, по време на посещението на българския министър-председател в украинската столица на 26 февруари.

Пълният текст на заявлението вижте тук. Освен на български, документът е публикуван и на английски език.

От правителствената пресслужба съобщиха, че заявлението е по ключови теми от двустранното сътрудничество. Меморандум за сътрудничество беше подписан и между държавното дружество „Терем” и Украинската компания за военнозащитна продукция.

В съвместното заявление е записано, че на срещата между двамата премиери в Киев, е подчертан приятелският характер на отношенията между България и Украйна, солидарността и взаимопомощта между българския и украинския народ.

Потвърдена е готовността да се засили сътрудничеството, насочено към прекратяване на непредизвиканата агресивна война на Руската федерация срещу Украйна и възстановяването на териториалната цялост и суверенитета на страната в нейните международно признати граници.

Подчертана е всеобхватната подкрепа на правителството на България, оказана на гражданите на Украйна, намерили временен подслон в България. Изразена е подкрепа за Формулата на мира на Зеленски и е подкрепено значението на нейното прилагане като единствения реалистичен план за възстановяване на цялостен, справедлив и устойчив мир в Украйна, пише още в документа.

Отбелязана е важната роля на България за укрепване на отбранителните способности на Украйна. Подчертана е необходимостта от активизиране на работата в рамките на украинско-българската Комисия за военно-техническо сътрудничество, увеличаване на обема на помощта за Украйна, стартиране на съвместно производство на въоръжение и военна техника. /БТА