Saturday, May 25, 2024
HomeНовиниБългарияКак ще повлияят промените във формулата за изчисление на пенсиите върху размера...

Как ще повлияят промените във формулата за изчисление на пенсиите върху размера им?

  • Анализът на Националния осигурителен институт трябва да е готов тази седмица

 

Очаква се през тази седмица да е готов анализ на Националния осигурителен институт (НОИ) как ще повлияят промените във формулата за изчисление на пенсиите върху размера им, каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков.

От тази година в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. При пенсионната реформа от 2015 г. се реши от 2019 г. да отпаднат трите най-добри години преди 1997 г., а миналата година при обсъждането на бюджета на ДОО за тази година се взе решение да отпаднат и годините до 2000 г.

Бисер Петков припомни, че НОИ оповести, че на база на симулация на пенсионери, които са се пенсионирали през 2017 г., е изчислено, че ако от формулата бъдат извадени трите години след 1997 г. – 97-а, 98-а и 99-а, за 37% от пенсионерите пенсията би била в по-малък размер, а за останалите – в по-висок размер. Ще бъде направен по-пълен анализ, който ще покаже в какви интервали може да се очаква увеличение или намаление на пенсиите на хората и на база на този по-задълбочен анализ въпросът ще бъде допълнително обсъден. В отговор на питане дали след обсъждането е възможно да има гратисен период за прилагането на промените, министърът припомни, че имаше гратисен период за промяната, приета през 2015 г. за отпадането на трите най-добри години от последните 15 преди 1997 г. Тогава беше решено те да отпаднат, но промяната влезе в сила от 2019 г. През 2018 г., когато се подготвяше бюджетът за държавното обществено осигуряване за 2019 г., постъпи предложение от НОИ да се разгледа възможността да отпаднат и трите години от 1997 до 2000 г., като този вариант е обсъждан и 2014 г. по време на работата на консултативния съвет по пенсионна реформа. Аргументите при последното обсъждане са свързани с това, че от 2000 г. се въвежда максималният осигурителен доход, припомни министърът. В контекста на разглежданото тогава отпадане на тавана на пенсиите, при изчисляването на пенсията след 2000 г. ще действа естественият регулатор – максималният осигурителен доход, каза Бисер Петков. Другите аргументи са свързани с деноминацията, направена тогава, празноти в регистъра и затова министерството е подкрепило това решение.

Да видим какво ще покажат данните на НОИ и тогава ще се прецени има ли основания нещо да се променя и дали тези опасения, които бяха изнесени от НОИ на база на симулацията, не се подкрепят от по-пълния анализ, посочи Бисер Петков.

Източник: БТА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular