Каламбур по благоевградски: Областният лидер Даниела Савеклиева поведe предизборното герберско хоро в Пиринско, Димитър Танев от Петрич – аут

 

БСП сменя впряга, Вигенин изпада, напред излиза Корнелия Нинова, във врата й диша областният лидер на червените Николай Бошкилов

22-02-01-daniela-saveklieva-nova
Даниела Савеклиева
22-02-01-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%b61
Георги Андонов

Вотът за следващ парламент в Благоевградско ще бъде от най-драматичните. По места усилено текат областни конференции и номиниране на кандидатите за депутатските кресла.

22-02-01-%d0%b9%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%b2
Йордан Андонов

Водач на листите на ГЕРБ ще бъде областният лидер на ГЕРБ Даниела Савеклиева, която бе втори мандат в парламента, преди това общински съветник и председател на Общински съвет Благоевград.

Йордан Андонов също глади панталони за депутатско място, той изкара втори непълен мандат в парламента, след като зае мястото на избрания за кмет Кирил Котев. В готовност за „топлото място” е и Георги Андонов от Гоце Делчев.

22-02-01-bojkilov4
Николай Бошкилов

Със сигурност обаче в следващия парламент място няма да намери Димитър Танев от Петрич, който влезе в черния списък на ГЕРБ заради скандалите с раздаването на дърва в предизборно време.

БСП имаха един депутат в 43-тия парламент в лицето на Кристиан Вигенин. Едва ли той ще води листата на предстоящия вот според вътрешна информация от червените редици.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова e с най-много номинации за кандидатдепутатската листа в Пиринско. Веднага след Нинова се нареждат областният лидер на социалистите Николай Бошкилов, бившият вече депутат Кристиан Вигенин, Иван Ченчев – отговорник в ИБ на БСП за Благоевград, както и всички общински председатели на структурите в региона.

БСП-Благоевград не можа да се обедини единодушно около една кандидатура за водач на кандидатдепутатската листа. Голяма част от социалистите искат лидерът на червените в областта Николай Бошкилов да е водач. Заедно с Бошкилов бяха гласувани още 7 социалисти от Благоевград, сред които бившият общински лидер д-р Владимир Пандев, Ваня Маникатева, общинските съветници  Антон Асийски и Г. Янчева.

Номинациите ще бъдат изпратени за одобрение в София, откъдето имат последната дума. Така Благоевград за пореден път показа, че не може да се обедини около една кандидатура, така, както се случи в силната червена структура на Гоце Делчев, застанала единодушно зад кандидатурата на лидера им В. Сарандев.

В Петрич конференцията взе специално решение, ако националният председател Нинова е кандидат и в друг избирателен район, то за водач на листата да бъде човек от Благоевградско, в лицето на Николай Бошкилов. Социалистите там номинираха местния си лидер Йорданка Атанасова, експредседателя Димитър Капитанов, бившия депутат от Благоевград Емил Костадинов и други от актива в Петричко.

В Кресна с най-много гласове са Нинова, Костадин Паскалев – бившият кмет на Благоевград и вицепремиер, Бошкилов, Вигенин и партийният председател Петър Петров.

В Хаджидимово, Гърмен и Сатовча са посочени бившият партиен ръководител в Благоевград д-р Владимир Пандев и колегата му от Гоце Делчев Валери Сарандев, Костадин Паскалев, отчетоха от централата на червените.

Завчера бе една от последните конференции за издигане на кандидати за Народно събрание в Банско. Банскалии също искат Корнелия Нинова в пиринската листа. Те предложиха още Бошкилов, Вигенин, общинския председател в курортния град Костадин Дурчов и други от състава на БСП.

В близките дни се очаква от партийните централи да излязат официално с кандидатдепутатските листи.