Камили изкараха акъла на самоковци, Димитър  Ангелов: За първи път виждам такива животни

Собствениците Момчил Колев и Мартин Андреев: Циркът едва се издържа, искат ни по 1000 лв. наем за общински терени

Камили събраха очите на самоковци. Екзотичните животни бяха оставени да пасат в рилския град и за нула време се превърнаха в аракция №1. „Това животно го виждам за първи път на живо“, с удивление сподели Димитър Ангелов. Някои от жителите на града се престрашиха и ги доближиха, а други ги гледаха страхливо. Стотици пешеходци обаче спираха изумени от вида на камилите и снимаха с телефоните си. Камилите носят имена   Султан и Емир. Самоковци се чудеха и маеха откъде дойдоха тези жвотни в града им. Екип на в. „Вяра” разбра, че камилите са родом от Казахстан и са циркови актьори. Сега свикват със Самоков. Отглеждат ги Момчил Колев и Мартин Андреев.

“Имаме цирково представление. Хората идват на тълпи, децата много им се радват. Звънят си по телефоните и разгласяват: “Елате да видите, има камили, много е забавно, много е хубаво”, споделя Момчил. “Камилите живеят доста дълго, около 40 години. В момента Султан е на 10 години, а Емир – на 9 и е много лаком. Сутрин от 10 ч. започва тренировката на животните и трае не повече от 1 час. Храним го по три пъти на ден, а когато си изпълнят добре номера, им давам по захарче. Финансово циркът се издържа много трудно. Разходите са огромни, винетки, гориво, камиони, храна за животните, наеми за терени и др. Никой с нищо не ни помага. Има градове, които ни искаха даже наем на ден по 1000 лв. за общински терен и затова си търсим в повечето случаи частни терени”, споделят жонгльори.

Гостуването на камилите в Самоков стана повод смоковци да се пошегуват с постове в социалната мрежа фейсбук: “Самоков отново учудва всички, маймуни си имаме в изобилие в общината, сега вече и камили! Да се чудиш Сахара ли се е преместила. „И камили щъкат из градо… у студо! Какъв ти Дубай, за камилите Самоков е рай! “